WMODR >> Wydawnictwa >> Broszury i ulotki >>

Produkcja zwierzęca

Przegląd wybranych ras bydła mięsnego

Przegląd wybranych ras bydła mięsnego

Data utworzenia: 27-10-2020

Obecnie w Polsce hodowanych jest 15 ras bydła mięsnego, dla których prowadzone są księgi hodowlane oraz ocena wartości użytkowej. Największą popularnością cieszą się rasy limousine (LM), charolaise (CH), hereford (HH), angus w dwóch odmianach barwnych: angus czerwony (AR) i angus czarny (AN) oraz simental (SM). Stanowią one 96,2%...
czytaj więcej

Podstawowe zagadnienia w zakresie chowu i hodowli trzody chlewnej – aktualne problemy i nowe wyzwania

Podstawowe zagadnienia w zakresie chowu i hodowli trzody chlewnej – aktualne problemy i nowe wyzwania

Data utworzenia: 08-10-2020

Temat, który pragnę w tej publikacji Państwu przedstawić jest bez wątpienia tematem trudnym, wymagającym wnikliwej, a co najważniejsze obiektywnej oceny. Z założenia „problem” kojarzy nam się z jakąś trudną sytuacją i od początku wzbudza w nas negatywne emocje, a przyjmowana wobec problemu postawa jest często asekuracyjna. Nie...
czytaj więcej

Przyzagrodowy chów kur nieśnych

Przyzagrodowy chów kur nieśnych

Data utworzenia: 25-08-2020

Jadąc przez wsie naszego województwa w ciągu kolejnych lat widzimy coraz mniej zwierząt gospodarskich. Bydło pozostało tylko w większych stadach, na pastwiskach jest trochę więcej koni – po kilka, kilkanaście sztuk ale w sąsiedztwie budynków inwentarskich bardzo rzadko widać drób, a w większości mniejszych i średnich...
czytaj więcej

Żywienie bydła mięsnego w optymalizacji produkcji

Żywienie bydła mięsnego w optymalizacji produkcji

Data utworzenia: 07-07-2020

Odpowiednie żywienie jest ważnym czynnikiem w opasie bydła. Decyduje ono o wynikach produkcyjnych i jakości pozyskiwanej wołowiny. Oprócz aspektów ekonomicznych, żywienie powinno uwzględniać uzyskanie właściwego umięśnienia zwierząt, które według klasyfikacji tusz bydła EUROP nie powinno być zakwalifikowane do klasy niższej niż...
czytaj więcej

Bioasekuracja w gospodarstwach utrzymujących trzodę chlewną na tle zagrożenia wynikającego z Afrykańskiego Pomoru Świń

Bioasekuracja w gospodarstwach utrzymujących trzodę chlewną na tle zagrożenia wynikającego z Afrykańskiego Pomoru Świń

Data utworzenia: 12-05-2020

Współczesny chów i hodowla zwierząt opiera się na wielu elementach, z których zapewnienie odpowiedniego statusu zdrowotnego utrzymywanych zwierząt jest jednym z najważniejszych, gdyż nie tylko spełnia wymogi dobrostanu ale gwarantuje produkcję żywności wysokiej jakości. Obecnie stopień zagrożenia chorobami zakaźnymi jest na tyle...
czytaj więcej

Przegląd rodzimych ras bydła

Przegląd rodzimych ras bydła

Data utworzenia: 16-04-2020

Rodzime rasy zwierząt hodowlanych, dopasowane do naszych warunków klimatycznych i ważne dla przyrody i krajobrazu, stanowią bezcenny zasób genetyczny dla populacji i zmienności genetycznej. Rasy rodzime nie sprawdzą się w hodowlach wielkoprzemysłowych, do przebywania bez ruchu w ciągłym zamknięciu, dlatego też dla rolnika hodowla rodzimych...
czytaj więcej

Higiena doju

Higiena doju

Data utworzenia: 16-04-2020

Mleko pochodzące od zdrowej krowy jest naturalnie czyste. Prawidłowa technika doju, higiena wymion, aparatów udojowych, samego dojarza, ale także ogólna higiena środowiskowa miejsca bytowania krowy – to wszystko elementy niezwykle ważne do pozyskania surowca o jak najwyższych parametrach, będącego produktem finalnym całego procesu...
czytaj więcej

Wskaźniki produkcyjne w żywieniu trzody chlewnej

Wskaźniki produkcyjne w żywieniu trzody chlewnej

Data utworzenia: 31-03-2020 ; Data modyfikacji: 15-04-2020

Obecnie jednym z elementów, który istotnie wpływa na ekonomikę produkcji zwierzęcej jest żywienie. Według wyliczeń koszty żywienia stanowią 70%-80% wszystkich wydatków ponoszonych na utrzymanie zwierząt i pozyskiwanie od nich surowców. Zarówno z punktu widzenia hodowlanego, jak i ekonomicznego ważne jest posługiwanie się...
czytaj więcej