WMODR >> Informacje branżowe >> Produkcja zwierzęca >>

Trzoda chlewna

Przykładowe receptury dla trzody chlewnej

Przykładowe receptury dla trzody chlewnej

Data utworzenia: 05-02-2019 ; Data modyfikacji: 25-02-2019

Racjonalne żywienie świń polega na dostarczeniu zwierzętom wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w ilościach odpowiadających ich zapotrzebowaniu. Ponieważ efektywność żywienia decyduje głównie o ekonomice produkcji, dlatego zawsze trzeba starać się żywić świnie tak, aby uzyskiwane wyniki byty jak najlepsze. Każda grupa...
czytaj więcej

Pasze w żywieniu świń

Pasze w żywieniu świń

Data utworzenia: 05-02-2019 ; Data modyfikacji: 25-02-2019

Zboża są podstawową paszą treściwą w żywieniu świń. Najlepszym zbożem jest jęczmień, który stosuje się bez ograniczeń w mieszankach dla loch i tuczników oraz w dużym stopniu dla prosiąt i warchlaków. Najczęściej stosuje się jednak pszenicę, którą przeznacza się dla wszystkich grup zwierząt.
czytaj więcej

Dawki pokarmowe dla trzody chlewnej

Dawki pokarmowe dla trzody chlewnej

Data utworzenia: 05-02-2019 ; Data modyfikacji: 25-02-2019

Warunkiem racjonalnego żywienia świń oraz uzyskiwania pożądanych efektów produkcyjnych i ekonomicznych jest przygotowanie dla każdej grupy technologicznej odpowiednich jakościowo i ilościowo pasz. Pokrycie zapotrzebowania świń na składniki pokarmowe dla zaspokojenia potrzeb bytowych i produkcyjnych jest największą pozycją kosztową w produkcji...
czytaj więcej

Afrykański pomór świń – niezniszczalny wirus nadal atakuje

Afrykański pomór świń – niezniszczalny wirus nadal atakuje

Data utworzenia: 05-02-2019 ; Data modyfikacji: 25-02-2019

Afrykański pomór świń – niezniszczalny wirus nadal atakuje Afrykański pomór świń (ASF) jest szczególnie niebezpieczną zaraźliwą wirusową chorobą świń, która dla ludzi nie jest niebezpieczna. Chorują na nią jedynie świnie i dziki. Śmiertelność z powodu tej choroby w gospodarstwach świń sięga 100%. Okres...
czytaj więcej

Żywienie poszczególnych grup zwierząt

Żywienie poszczególnych grup zwierząt

Data utworzenia: 05-02-2019 ; Data modyfikacji: 25-02-2019

Zarówno wartość genetyczna zwierząt, jak i żywienie są podstawowymi czynnikami wpływającymi na wartość rzeźną i tuczną świń. Trudno bowiem produkować mięsne tuczniki, jeśli są one niezdolne do odkładania dużych ilości białka. Z kolei wysoka wartość zwierząt nie może się ujawnić przy nieodpowiednim żywieniu. Należy więc w...
czytaj więcej

Żywienie trzody chlewnej

Żywienie trzody chlewnej

Data utworzenia: 05-02-2019 ; Data modyfikacji: 25-02-2019

Warunkiem racjonalnego żywienia świń oraz uzyskiwania pożądanych efektów produkcyjnych i ekonomicznych jest przygotowanie dla każdej grupy technologicznej odpowiednich jakościowo i ilościowo pasz. Pokrycie zapotrzebowania świń na składniki pokarmowe dla zaspokojenia potrzeb bytowych i produkcyjnych jest największą pozycją kosztową w produkcji...
czytaj więcej

PQS – Pork Quality System – System Jakości Wieprzowiny

PQS – Pork Quality System – System Jakości Wieprzowiny

Data utworzenia: 05-02-2019 ; Data modyfikacji: 25-02-2019

PQS – Pork Quality System – System Jakości Wieprzowiny PQS – Pork Quality System – System Jakości Wieprzowiny – jest propozycją nowego,  kompleksowego  systemu wytwarzania wysokiej jakości  żywności. Jego  celem jest  produkcja  chudego, nieprzetłuszczonego mięsa wieprzowego,  przy zachowaniu...
czytaj więcej

Zasady prawidłowego żywienia świń

Zasady prawidłowego żywienia świń

Data utworzenia: 05-02-2019 ; Data modyfikacji: 25-02-2019

Zasdy prawidłowego żywienia świń Każdy rodzaj i kierunek produkcji zwierzęcej jest związany z wieloma procesami przemiany materii i energii, które dzielą się na procesy dotyczące bytu zwierząt i produkcji. Procesy bytowe i produkcyjne są dokładnie poznane, jednak ze względów praktycznych ujmowane są...
czytaj więcej