wmodr.pl

WMODR >> Wydawnictwa >> Broszury i ulotki >>

Produkcja roślinna

Nowe rozwiązania technologiczne  w uprawie roślin w tym metody ograniczenia strat składników pokarmowych

Nowe rozwiązania technologiczne w uprawie roślin w tym metody ograniczenia strat składników pokarmowych

Data utworzenia: 06-12-2024

Produkcja roślinna jest podstawowym i najważniejszym elementem większości gospodarstw rolnych, natomiast fundamentem tej produkcji jest gleba. Niezależnie od jej rodzaju, ukształtowania czy właściwości, należy o nią właściwie zadbać. Urodzajność gleb możemy zwiększyć poprzez stosowanie metod polepszających jej właściwości. Na przestrzeni lat,...
czytaj więcej

Rośliny bobowate – cenny element bioróżnorodności

Rośliny bobowate – cenny element bioróżnorodności

Data utworzenia: 28-11-2024

Bobowate to rodzina roślin, o bardzo dużym znaczeniu użytkowym dla człowieka. Jako rośliny pastewne np. koniczyna, lucerna, seradela wykorzystywane są do produkcji pasz oraz na trwałych użytkach zielonych. Nasiona roślin strączkowych takich jak fasola, groch, soczewica, soja to źródło cennego białka roślinnego, a pozostałości roślin na polu to...
czytaj więcej

Uprawa grochu

Uprawa grochu

Data utworzenia: 18-11-2024

Groch, będący jednym z najważniejszych gatunków w grupie roślin bobowatych grubonasiennych, cieszy się w naszym kraju coraz większym zainteresowaniem. Sukcesywnie rośnie areał uprawy tej rośliny, o której zbawiennym działaniu dla gleby nie sposób nie wspomnieć. Jest on również doskonałą alternatywą dla zmianowania, np....
czytaj więcej

Charakterystyka odmian ziemniaka zalecanych do uprawy w województwie warmińsko-mazurskim

Charakterystyka odmian ziemniaka zalecanych do uprawy w województwie warmińsko-mazurskim

Data utworzenia: 28-03-2024

Województwo warmińsko-mazurskie, z bogatym dziedzictwem rolniczym i wyjątkowymi warunkami klimatycznymi, stanowi niezwykle ważny obszar dla uprawy roślin. Wśród nich ziemniak, jako niezastąpiony składnik codziennej diety wielu ludzi na całym świecie, odgrywa ważną rolę. Znając istotę rolnictwa dostosowanego do lokalnych warunków,...
czytaj więcej

Rodzime źródła białka a uprawa roślin bobowatych

Rodzime źródła białka a uprawa roślin bobowatych

Data utworzenia: 08-11-2023

Soja Glycine max (L.) Merr. z punktu widzenia botanicznego należy do grupy bobowatych grubonasiennych, ale pod kątem jej przeznaczenia gospodarczego jest użytkowana jako roślina oleista. W Azji, skąd pochodzi stanowiła podstawę pożywienia już 3 tysiące lat p.n.e. a do Europy została wysłana przez misjonarzy w Chinach w XVII wieku. Obecnie jest uprawiana w...
czytaj więcej

Rola roślin bobowatych w zmianowaniu

Rola roślin bobowatych w zmianowaniu

Data utworzenia: 07-11-2023

Z przyrodniczego punktu widzenia uprawa roślin strączkowych jest korzystna dla każdego gospodarstwa rolnego. Rośliny powyższe dostarczają wartościowej, zdrowej i zasobnej w białko, sole mineralne i witaminy paszy. Powierzchnia uprawy roślin strączkowych w naszym kraju wciąż jest niewielka, pomimo wielu zalet ich uprawy. Wpływa na to m.in. duża...
czytaj więcej

Krowa mleczna – lucerna drogą do utrzymania opłacalności

Krowa mleczna – lucerna drogą do utrzymania opłacalności

Data utworzenia: 08-09-2023

Hodowcy bydła mlecznego, chcąc obniżyć koszty produkcji, niejednokrotnie decydują się na uprawę lucerny w czystym siewie lub w mieszance z trawami.  Lucerna jest rośliną motylkową, która charakteryzuje się wysoką zawartością białka i łatwo strawnego włókna, dlatego stała się ważnym składnikiem w zbilansowanej dawce...
czytaj więcej

Nowe technologie w zakresie stosowania  płynnych nawozów naturalnych

Nowe technologie w zakresie stosowania płynnych nawozów naturalnych

Data utworzenia: 14-07-2023

Wysokie ceny nawozów mineralnych, jak również trudności w ich dostępie sprawiają, że rolnicy coraz częściej zastanawiają się nad zredukowaniem ich wykorzystywania do niezbędnego minimum. W takim przypadku doskonałą alternatywą stają się płynne nawozy naturalne, czyli gnojowica i gnojówka. Podkreślić należy jednak, że aby te...
czytaj więcej