WMODR >> Wydawnictwa >> Broszury i ulotki >>

Produkcja roślinna

Odmiany rzepaku ozimego zalecane do uprawy w województwie warmińsko-mazurskim

Odmiany rzepaku ozimego zalecane do uprawy w województwie warmińsko-mazurskim

Data utworzenia: 08-09-2022 ; Data modyfikacji: 20-09-2022

Najtańszym czynnikiem intensyfikującym technologię uprawy rzepaku jest wybór dobrej odmiany. Wybór materiału siewnego rzepaku ozimego nie należy do najłatwiejszych, jednak dla większości podstawowym kryterium wyboru odmiany jest jej plenność. Należy uwzględnić także inne ważne cechy rolnicze, np. zimotrwałość rzepaku. Kolejne cechy,...
czytaj więcej

Odmiany ziemniaka zalecane do uprawy w województwie warmińsko-mazurskim w 2022 roku

Odmiany ziemniaka zalecane do uprawy w województwie warmińsko-mazurskim w 2022 roku

Data utworzenia: 11-08-2022

czytaj więcej

Technologia uprawy soi  z uwzględnieniem warunków regionalnych

Technologia uprawy soi z uwzględnieniem warunków regionalnych

Data utworzenia: 14-07-2022

Soja (Glycine max) zalicza się do najbardziej wartościowych roślin uprawnych. Wpływ na to ma wysoka wartość użytkowa nasion jak również korzystny wpływ tej rośliny na glebę i rośliny następcze.   Soja jest jedną z najstarszych oraz najbardziej wartościowych roślin uprawnych na świecie. Dzięki temu, że nasiona soi wyróżnia...
czytaj więcej

Warunki przechowywania pasz w gospodarstwie

Warunki przechowywania pasz w gospodarstwie

Data utworzenia: 30-03-2022

W hodowli przeżuwaczy, w szczególności bydła, ukierunkowanych na produkcję mleka, niezbędne jest wykorzystywanie pasz objętościowych o wysokich walorach jakościowych. Od sposobu przechowywania pasz w okresie letnim jak i zimowym zależy jej wartość pokarmowa. Należy jednak pamiętać, że każdy rodzaj konserwacji pasz pochodzących ze zbioru...
czytaj więcej

Alternatywne gatunki owoców do uprawy w gospodarstwach ogrodniczych

Alternatywne gatunki owoców do uprawy w gospodarstwach ogrodniczych

Data utworzenia: 28-12-2021

O tym jak wielką rolę pełnią owoce i warzywa w żywieniu człowieka nie trzeba nikogo przekonywać. Niewątpliwie są one źródłem witamin, minerałów i błonnika, a także związków nie syntetyzowanych przez ludzki organizm, które muszą być dostarczone z zewnątrz. W sadach, zarówno w Polsce jak i na Warmii i Mazurach,...
czytaj więcej

Nowe technologie w uprawie zbóż

Nowe technologie w uprawie zbóż

Data utworzenia: 28-12-2021

Uprawa roli jest jednym z podstawowych elementów agrotechniki. Tak jak całe rolnictwo podlega ona ciągłym zmianom. Zmienia się zakres i intensywność zabiegów uprawowych oraz używane narzędzia. W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania nowymi technologiami uprawy gleby oraz rolnictwem precyzyjnym. Uprawa roli choć ma liczne...
czytaj więcej

Wpływ odmiany na plonowanie kukurydzy

Wpływ odmiany na plonowanie kukurydzy

Data utworzenia: 10-12-2021

Jednym z najważniejszych aspektów uprawy kukurydzy jest wybór wysokiej jakości materiału siewnego oraz odmiany dopasowanej do potrzeb i możliwości. Plonowanie kukurydzy w dużej mierze uzależnione jest od grupy wczesności. Im wcześniejsza odmiana, tym ma krótszy okres wegetacyjny. Ma to bezpośrednie przełożenie na wysokość...
czytaj więcej

Uprawa roślin bobowatych a możliwość zwiększenia produkcji białka paszowego

Uprawa roślin bobowatych a możliwość zwiększenia produkcji białka paszowego

Data utworzenia: 10-12-2021

Bobowate to rodzina roślin o bardzo dużym znaczeniu użytkowym dla człowieka. Jako rośliny pastewne np. koniczyna, lucerna, seradela wykorzystywane są do produkcji pasz oraz na trwałych użytkach zielonych. Nasiona roślin strączkowych takich jak fasola, groch, soczewica, soja to źródło cennego białka roślinnego, a pozostałości roślin na polu to...
czytaj więcej