WMODR >> Informacje branżowe >> Gospodarstwo domowe >>

Produkt regionalny

Krótkie łańcuchy dostaw żywności

Krótkie łańcuchy dostaw żywności

Data utworzenia: 08-02-2019 ; Data modyfikacji: 11-03-2019

Produkty regionalne i lokalne, wytwarzane według tradycyjnych receptur, bezpośrednio od rolników oraz małych rodzinnych producentów stanowią istotny element dziedzictwa kulturowego, w tym kulinarnego danego regionu. Ze względu na rosnące zainteresowanie żywnością wysokiej jakości, są one w  coraz większym stopniu wytwarzane przez...
czytaj więcej

Sytemy jakości żywności

Sytemy jakości żywności

Data utworzenia: 05-02-2019 ; Data modyfikacji: 11-03-2019

Europejski system ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych, za pomocą trzech znaków - Chronionej Nazwy Pochodzenia, Chronionego Oznaczenia Geograficznego oraz Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności - pozwala konsumentowi odnaleźć produkty charakteryzujące się wysoką jakością i niepowtarzalnym smakiem. System zapewnia również...
czytaj więcej

Lista Produktów Tradycyjnych

Lista Produktów Tradycyjnych

Data utworzenia: 05-02-2019 ; Data modyfikacji: 11-03-2019

Produkty tradycyjne pozwalają zachować dziedzictwo kulturowe, w tym tak bogate dziedzictwo kulinarne Warmii i Mazur. Ich atrakcyjność polega na kultywowaniu tradycji wytwarzania, a także podkreśleniu tożsamości z lokalną społecznością oraz naszym regionem. Lista Produktów Tradycyjnych (LPT) służy: identyfikacji i promocji polskich...
czytaj więcej