WMODR >> Informacje branżowe >> Gospodarstwo domowe >> Produkt regionalny >>

Lista Produktów Tradycyjnych

Produkty tradycyjne pozwalają zachować dziedzictwo kulturowe, w tym tak bogate dziedzictwo kulinarne Warmii i Mazur. Ich atrakcyjność polega na kultywowaniu tradycji wytwarzania, a także podkreśleniu tożsamości z lokalną społecznością oraz naszym regionem.


Lista Produktów Tradycyjnych (LPT) służy:

  • identyfikacji i promocji polskich produktów tradycyjnych;
  • zwiększeniu świadomości konsumentów na temat tradycyjnej żywności i dziedzictwa kulturowego;
  • promocji regionu oraz własnej działalności;
  • przygotowaniu producentów do ubiegania się o rejestrację produktów na poziomie krajowym i europejskim.

Zgodnie z ustawą z dnią 17 grudnia 2001 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych, produktem tradycyjnym określa się taki produkt, którego:

  • jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji (skład, surowce użyte do produkcji, sposób produkcji lub przetworzenia);
  • stanowi element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym jest wytwarzany;
  • jest elementem tożsamości społeczności lokalnej;
  • za tradycyjne metody produkcji uważa się metody wykorzystywane od co najmniej 25 lat.

LPT ma na celu wyłącznie identyfikację tradycyjnych produktów, a nie producentów wytwarzających tradycyjną żywność. Producenci nie są zobowiązani do poddawania się dobrowolnej kontroli, mającej na celu potwierdzenie zgodności produkcji, z metodą wytwarzania zadeklarowaną we wniosku. Złożenie wniosku o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych jest bezpłatne, w odróżnieniu do rejestracji produktów w europejskim systemie oznaczeń (Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne, Gwarantowana Tradycyjna Specjalność). Wnioski o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych należy składać do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Formularz wniosku oraz szczegółowe informacje są dostępne na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie w ramach swojej działalności szkoleniowo-informacyjno-doradczej przyczynia się do identyfikacji produktów tradycyjnych.

W wyniku wspólnych działań z wnioskodawcami, na Listę Produktów Tradycyjnych zostały wpisane:

  • miody Ziemi Oleckiej - z dniem 29 czerwca 2016 r.
  • kawior ze szczupaka - z dniem 18 lipca 2016 r.
  • gofry pruskie - z dniem 17 marca 2017 r.
  • warmińska szynka wołowa wędzona - z dniem 17 marca 2017 r.
  • olsztyneckie jagodzianki - z dniem 8 listopada 2017 r.
  • kiełbasa polska wędzona z Mazur - z dniem 30 listopada 2017 r.
  • anielskie ruchańce - z dniem 30 maja 2018 r.

Szczegółowa charakterystyka produktów i opis tradycji wytwarzania znajduje sie stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w zakładce Jakość żywności/Produkty regionalne i tradycyjne/Lista Produktów Tradycyjnych.

Opracowanie: Marta Bieciuk