wmodr.pl

WMODR >> Informacje branżowe >> Gospodarstwo domowe >>

Dom i zdrowie

Kiszonki kluczem odporności człowieka

Kiszonki kluczem odporności człowieka

Data utworzenia: 17-01-2023

Kiszenie jest jednym z najstarszych sposobów utrwalania żywności przeznaczonej do spożycia oraz zabezpieczenia jej przed zepsuciem. Ta metoda, przekazywana z pokolenia na pokolenie, pokazuje, że kiszonki zawsze pojawiały się na naszych stołach jako przepyszne, a do tego bardzo zdrowe urozmaicenie jadłospisu. Kiszenie polega na naturalnej fermentacji...
czytaj więcej

Marnowanie żywności

Marnowanie żywności

Data utworzenia: 03-12-2021 ; Data modyfikacji: 18-01-2023

Marnowanie żywności problemem globalnym Na świecie co roku jedna trzecia produkowanej żywności jest marnowana. W Polsce co roku marnuje się prawie 5 mln ton żywności. Najwięcej jedzenia marnują konsumenci, bo aż 60 proc., natomiast produkcja rolnicza -15 proc. Straty żywności na poziomie ok. 15 proc. odnotowuje się również w...
czytaj więcej

Antybiotykooporność u ludzi

Antybiotykooporność u ludzi

Data utworzenia: 02-12-2021 ; Data modyfikacji: 18-01-2023

Z historii antybiotyków  Antybiotyk (gr. anti – przeciw; -bios – życie) to substancja pochodzenia biologicznego bądź też otrzymywana syntetycznie, która w stosunku do drobnoustrojów (głównie bakterii chorobotwórczych) wykazuje właściwości bakteriostatyczne (hamuje procesy życiowe bakterii) lub...
czytaj więcej