Dom i zdrowie
Dlaczego warto czytać etykiety?
Data utworzenia: 10-01-2025
Czytanie etykiet pozwala przede wszystkim dokonowywać świadomych i właściwych wyborów podczas zakupów produktów spożywczych. To z nich dowiemy się, z jakim produktem mamy do czynienia. Etykiety stanowią swoiste źródło wiedzy o żywności, którą nabywamy i spożywamy. Dane towarzyszące produktom spożywczym zawierają...
czytaj więcej
Kiszonki kluczem odporności człowieka
Data utworzenia: 17-01-2023
Kiszenie jest jednym z najstarszych sposobów utrwalania żywności przeznaczonej do spożycia oraz zabezpieczenia jej przed zepsuciem. Ta metoda, przekazywana z pokolenia na pokolenie, pokazuje, że kiszonki zawsze pojawiały się na naszych stołach jako przepyszne, a do tego bardzo zdrowe urozmaicenie jadłospisu.
Kiszenie polega na naturalnej fermentacji...
czytaj więcej
Marnowanie żywności
Data utworzenia: 03-12-2021 ; Data modyfikacji: 18-01-2023
Marnowanie żywności problemem globalnym
Na świecie co roku jedna trzecia produkowanej żywności jest marnowana. W Polsce co roku marnuje się prawie 5 mln ton żywności. Najwięcej jedzenia marnują konsumenci, bo aż 60 proc., natomiast produkcja rolnicza -15 proc. Straty żywności na poziomie ok. 15 proc. odnotowuje się również w...
czytaj więcej
Antybiotykooporność u ludzi
Data utworzenia: 02-12-2021 ; Data modyfikacji: 18-01-2023
Z historii antybiotyków
Antybiotyk (gr. anti – przeciw; -bios – życie) to substancja pochodzenia biologicznego bądź też otrzymywana syntetycznie, która w stosunku do drobnoustrojów (głównie bakterii chorobotwórczych) wykazuje właściwości bakteriostatyczne (hamuje procesy życiowe bakterii) lub...
czytaj więcej