WMODR >> Informacje branżowe >> Gospodarstwo domowe >>

Dom i zdrowie

Marnowanie żywności

Marnowanie żywności

Data utworzenia: 03-12-2021 ; Data modyfikacji: 30-12-2021

Marnowanie żywności problemem globalnym Na świecie co roku jedna trzecia produkowanej żywności jest marnowana. W Polsce co roku marnuje się prawie 5 mln ton żywności. Najwięcej jedzenia marnują konsumenci, bo aż 60 proc., natomiast produkcja rolnicza -15 proc. Straty żywności na poziomie ok. 15 proc. odnotowuje się również w...
czytaj więcej

Antybiotykooporność u ludzi

Antybiotykooporność u ludzi

Data utworzenia: 02-12-2021 ; Data modyfikacji: 30-12-2021

Z historii antybiotyków Antybiotyk (gr. anti – przeciw; -bios – życie) to substancja pochodzenia biologicznego bądź też otrzymywana syntetycznie, która w stosunku do drobnoustrojów (głównie bakterii chorobotwórczych) wykazuje właściwości bakteriostatyczne (hamuje procesy życiowe bakterii) lub...
czytaj więcej