wmodr.pl

WMODR >> Informacje branżowe >> Gospodarstwo domowe >> Dom i zdrowie >>

Marnowanie żywności

Marnowanie żywności problemem globalnym

Na świecie co roku jedna trzecia produkowanej żywności jest marnowana. W Polsce co roku marnuje się prawie 5 mln ton żywności. Najwięcej jedzenia marnują konsumenci, bo aż 60 proc., natomiast produkcja rolnicza -15 proc. Straty żywności na poziomie ok. 15 proc. odnotowuje się również w przetwórstwie.

Według organizacji FAO w Europie marnują się głównie produkty zbożowe, warzywa, owoce, korzenie i bulwy, mięso, ryby i owoce morza, mleko, nasiona oleiste i rośliny strączkowe. W Polsce najczęściej wyrzuca się takie produkty, jak: pieczywo, warzywa, wędliny, ziemniaki czy owoce.

Skutki marnotrawienia żywności

Negatywne skutki zjawiska marnotrawienia żywności:
- społeczne,
- ekonomiczne,
- ekologiczne,
- klimatyczne.

Skutki społeczne i ekonomiczne:
- problem dotyczący marnotrawstwa żywności przyczynia się do zwiększenia konsumpcji żywności, co może skutkować wzrostem cen żywności,
- wzrost cen żywności może spowodować, że dla większości konsumentów zakup pełnowartościowej żywności nie będzie możliwy,
- będą kupowane produkty gorszej jakości, co przyczynia się do tzw. ubóstwa jakościowego konsumowanych dań.

Skutki ekologiczne i klimatyczne:
Marnotrawstwo żywności wywiera niekorzystny wpływ na środowisko. Powoduje skutki negatywne w takich aspektach jak:
- wzrost produkcji odpadów,
- zwiększenie ilości produkcji gazów cieplarnianych,
- zwiększone zużycie wody,
- zużycie energii związanej z wyprodukowaniem konkretnego asortymentu produktu spożywczego.

SPOSOBY NA OGRANICZENIE MARNOWANIA JEDZENIA 
Wszyscy możemy przyczynić się do ograniczenia skali marnotrawstwa żywności. Wymaga to odpowiednich zachowań oraz działań.

1. Zakupy
- zanim wybierzemy się na zakupy, zróbmy listę potrzebnych produktów,
- sprawdźmy przed wyjściem na zakupy stan naszej lodówki oraz szafki, w których przechowujemy produkty spożywcze,
- obowiązkowo sprawdzajmy terminy przydatności produktów spożywczych,
- produkty z krótkim terminem ważności kupujmy w mniejszych ilościach (np. produkty mleczne).

2.  Właściwe przechowywanie
- zachowujmy warunki przechowywania odpowiednie dla poszczególnych produktów spożywczych,
- czytajmy etykiety i postępujmy zgodnie z zaleceniami producenta,
- pamietajmy o odpowiednim rozmieszczeniu artykułów żywnościowych w lodówce, dzięki czemu bedziemy mieli wpływ na ich odpowiednią trwałość i jakość zdrowotną oraz walory smakowe,
- mięso i ryby należy przechowywać na dolnej półce, produkty mleczne – w górnej części lodówki, zaś owoce i warzywa – w szufladach specjalnie do tego celu przenaczonych.

3. Metody utrwalania żywności
Funkcjonuje wiele metod pozwalających wydlużyć trwałość produktów. Zaliczamy do nich m.in.: mrożenie, suszenie, konserwowanie, pasteryzowanie czy marynowanie.

4. Zachowanie zasady FIFO (first in, first out - pierwsze weszło, pierwsze wyszło)
Zwracajmy szczególną uwagę, aby w pierwszej kolejności wykorzystywać produkty z krótkim terminem przydatności i te, które kupiliśmy najwcześniej.

5. Data otwarcia produktu
Dobrym rozwiązaniem jest zapisywanie daty otwarcia produktu spożywczego, ponieważ pozwoli to na uniknięcie konieczność wyrzucenia, a tym samym zmarnowania żywności. 

Źródło: www.fabrykasily.pl; https://irme.pl/globalny-problem-marnowania-zywnosci
Opracowanie: Monika Hodór