wmodr.pl

WMODR >> Informacje branżowe >> SIR >> Działanie "Współpraca" >> Rok 2023 >>

Współpraca ekologicznych producentów rolnych w województwie warmińsko-mazurskim na przykładzie krótkich łańcuchów dostaw żywności

Współpraca ekologicznych producentów rolnych w województwie warmińsko-mazurskim na przykładzie krótkich łańcuchów dostaw żywności

Głównym celem krótkich łańcuchów żywności jest skrócenie drogi produktów rolnych, eliminując pośredników między producentem a konsumentem. Korzyści z krótkich łańcuchów dostaw odnoszą zarówno producenci, którzy sprzedają swoje płody rolne po wyższych cenach, jak i konsumenci, którzy nabywają produkty po relatywnie niskiej cenie i wyższej jakości.

W ramach działania „Współpraca – Krótkie łańcuchy żywności” Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji ogłosiła dotychczas dwa nabory wniosków. Nowo powstałe grupy operacyjne mogły ubiegać się o wsparcie w wysokości 325 tys. zł lub 280 tys. zł.

Przy współpracy z Warmińsko-Mazurskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie utworzono kilka grup operacyjnych, które skorzystały z wyżej wymienionej premii, a do nich należą m.in.: „Jajko i miód z serca Prus”, „Eco Polish”, „Eko Smaki”, „Warmiński Koszyk”. 

W skład grup operacyjnych często wchodzili ekologiczni producenci rolni, co pozwoliło grupie na zdobycie dodatkowych punktów podczas weryfikacji wniosków.

Cały artykuł jest dostępny w wydaniu 10 czasopisma "Bieżące Informacje" na stronie 41 (dostępny do pobrania).

 

u BI (10).pdf (73.4 MB, PDF)
Opracowanie: Emilia Bojkowska-Ambrozińska