wmodr.pl

„Poprawa pozycji konkurencyjnej rolników dzięki ograniczeniu roli pośredników w łańcuchu produkcji wołowiny” – konferencja podsumowująca.

 

W dniach 29 i 30 marca 2023 roku w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego w Minikowie odbyła się konferencja podsumowująca operację pt. „Poprawa pozycji konkurencyjnej rolników dzięki ograniczeniu roli pośredników w łańcuchu produkcji wołowiny. Oprócz rolników hodowców bydła i producentów wołowiny – będących kluczowymi uczestnikami operacji, wzięło w niej udział także wielu zaproszonych gości reprezentujących podmioty i instytucje zajmujące się szeroko pojętym wsparciem sektora rolnego: doradcy, przedstawiciele nauki, samorządu terytorialnego, organizacji producenckich oraz branżowych. Konferencja była pokłosiem zrealizowanych w ramach II etapu operacji KSOW dwóch wyjazdów studyjnych: do województwa warmińsko-mazurskiego dla rolników z Kujaw i Wielkopolski oraz do województwa kujawsko-pomorskiego rolników z Warmii i Mazur i Podlasia.

Pierwszego dnia trwania konferencji, która odbywała się w siedzibie Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, po dokonaniu rejestracji nastąpiło powitanie zaproszonych gości przez Panów: Ryszarda Zarudzkiego - Zastępcę Dyrektora Kujawsko-Pomorskiego ODR ds. transferu wiedzy i innowacji oraz Jana Pietrzaka - Prezesa Zarządu Federacja Grup i Producentów Wołowina Polska. Pan Dyrektor w swoim przemówieniu pokrótce omówił obszary działalności lokalnego ODR-u skupiając się na funkcjonowaniu gospodarstw rolnych o profilu zwierzęcym, natomiast Prezes Federacji wprowadził uczestników w szczegóły projektu i omówił dotychczasowe działania. Następnie głos zabrali przedstawiciele Dyrekcji pozostałych Ośrodków z województw biorących udział w operacji: Małgorzata Micińska - Wąsik I Zastępca Dyrektora Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie, Sylwia Sikorska, Zastępca Dyrektora Podlaskiego Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, i Maciej Szłykowicz - I Zastępca Dyrektora Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Wyrazili oni swoje opinie na temat przebiegu prowadzonych działań. Następnie koordynatorzy regionalni dokonali prezentacji potencjału poszczególnych województw i omówili zrealizowane wyjazdy studyjne z perspektywy każdego województwa. Koordynatorami operacji z ramienia WMODR byli specjaliści Działu Technologii Produkcji Rolniczej: mgr inż. Sylwia Walesieniuk oraz dr inż. Rodian Pawłowski. Głos zabrał również Marek Witkowski - Dyrektor Oddziału Terenowego KOWR w Bydgoszczy, który wyraził zadowolenie z realizacji operacji i nakreślił perspektywy rynku wołowiny i możliwości wspierania działań promocyjnych.

Następnie uczestnicy wysłuchali wygłoszonego przez dra inż. Sławomira Jarkę z SGGW oraz Adama Patkowskiego wykładu pt. „Integracja pionowa w łańcuchach produkcji żywności na przykładzie wołowiny”. Dr Jarka podzielił się ze słuchaczami zarówno swoją wiedzą akademicką jak i szerokim doświadczeniem w przedmiotowym zakresie. Przedstawił zasady i uwarunkowania skutecznej budowy integracji pionowej, kluczowy w tym zakresie element wzajemnego zaufania oraz korzyści płynące z tejże integracji i realizacji wspólnych celów. Adam Patkowski z kolei omówił przykłady dobrych praktyk i skutecznych działań w zakresie integracji pionowej zarówno w krótkich jak i rozbudowanych, ale zoptymalizowanych łańcuchach produkcji żywności w tym wołowiny.

Drugi wykład wygłoszony przez Panów Michała Brzozowskiego oraz Krzysztofa Juśkiewicza dotyczył  Profilaktyki w produkcji bydła i jej wpływu na efektywność produkcji. Michał Brzozowski przedstawił podstawowe zasady profilaktyki i uzmysłowił słuchaczom kluczowe znaczenie siary w pierwszych dniach życia cieląt. Natomiast Krzysztof Juśkiewicz omówił problemy pojawiające się w procesie odchowu cieląt oraz dostępne rozwiązania ułatwiające pracę w tym zakresie. Rozwiązania te pozwalają wyeliminować lub przynajmniej ograniczyć upadki oraz budować odpowiedni status zdrowotny w najmłodszych grupach produkcyjnych bydła.

Efektem powyższych prezentacji  były dynamiczne i ciekawe panele dyskusyjne, które odbywały się po każdej prelekcji. Najistotniejszym głosem w dyskusji było stwierdzenie, że wyjazdy studyjne umożliwiają wymianę doświadczeń rolników z poszczególnych województw, które charakteryzują się odmienną specyfiką i strukturą w zakresie produkcji bydła oraz poszerzenie kontaktów, a następnie  ich wykorzystanie w handlu wołowiną. Rozmówcy potwierdzili po raz kolejny, iż proces integracji branżowej jest niezbędny w celu wzmocnienia pozycji rolników poprzez bezpośredni zakup młodego bydła w gospodarstwach. Zwrócono również ponownie uwagę na konieczność dążenia do wzrostu spożycia wołowiny w Polsce i zwiększenie współpracy w tym zakresie z Funduszem Promocji Mięsa Wołowego.

Drugiego dnia po przybyciu zaproszonych gości konferencja była kontynuowana. Na początku głos zabrał Zastępca Dyrektora Kujawsko-Pomorskiego ODR ds. transferu wiedzy i innowacji Pan Ryszard Zarudzki, który krótko omówił nowe zasady funkcjonowania płatności bezpośrednich ze szczególnym uwzględnieniem produkcji bydła oraz wołowiny.

Tego dnia pierwszy wykład pt. „Krajowe i międzynarodowe certyfikaty jakości, paszportyzacja polskiej żywności ze szczególnym uwzględnieniem wołowiny”, wygłosili Adam Patkowski oraz Roman Grzesiak. Pierwszy z wykładowców omówił funkcjonujące w Polsce oraz na rynkach zagranicznych certyfikaty i standardy jakości. Drugi zaś przedstawił zasady i postępy prac w prowadzonym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wraz z NASKiem projekcie paszportyzacji polskiej żywności.

Następny wykład pt. „Światowe rynki agro i przyszłość produkcji mięsnej ze szczególnym uwzględnieniem wołowiny” przedstawili dr inż. Monika Gębska z SGGW oraz Adam Patkowski.  Dr Monika Gębska omówiła problematykę bezpieczeństwa żywnościowego, trendy rynkowe oraz kwestię oczekiwań i rosnącej świadomości konsumentów. Adam Patkowski przedstawił problemy i zarzuty z jakimi boryka się branża mięsna i generalnie produkcja zwierzęca. Podkreślił znaczenie edukacji, budowy świadomości, otwartości na innowacje (w tym digitalizację) i zrównoważoną produkcję oraz konieczność transformacji łańcucha produkcji wołowiny.

Po zakończeniu paneli dyskusyjnych, podczas których omawiano dobre praktyki w zakresie budowy bezpośrednich partnerskich relacji handlowych i wzajemnego zaufania prezes Federacji, poszczególni eksperci i koordynatorzy regionalni podsumowali konferencję i wyjazdy studyjne zrealizowane w ramach operacji oraz projekt jako całość.

Projekt uzmysłowił jego uczestnikom skalę problemów i wyzwań z jakimi zmaga się branża mięsna
i generalnie produkcja zwierzęca. Pokazał jak olbrzymia nierównowaga panuje w łańcuchu produkcji wołowiny i ile jest w tym zakresie do zrobienia. Bardzo wyraźnie wybrzmiały braki w integracji, zarówno poziomej jak i pionowej i niedopasowanie pomiędzy rolnikami sprzedającymi młode bydło (cielęta i odsady) a tymi, którzy kupują młodzież do dalszego opasu. Należy przełamać istniejące bariery poprzez transformację łańcucha produkcji, aby stał się bardziej innowacyjny i zrównoważony. Doprowadzi to do jego optymalizacji, budowy partnerskich relacji, zwiększy generowaną wartość dodaną i da szansę na jej sprawiedliwy podział.

Wszyscy uczestnicy konferencji, w tym Partnerzy Dodatkowi operacji przedstawiciele poszczególnych Ośrodków Doradztwa Rolniczego – Dyrektorzy i koordynatorzy oraz Zarząd Federacji Grup i Producentów Wołowina Polska zgodnie wyrazili zadowolenie ze zrealizowanego projektu oraz jego rezultatów. Ustalono, iż wspólne działania będą kontynuowane oraz wstępnie zaplanowano kolejne kroki w staraniach o poprawę pozycji konkurencyjnej rolników w łańcuchu produkcji wołowiny i ograniczenie dominującej w nim roli pośredników.

 

Odwiedź portal KSOW – https://ksow.pl.

Zostań partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich

Opracowanie: Rodian Pawłowski