Integrowana produkcja roślin (IP) jest nowoczesnym system jakości żywności, wykorzystującym w sposób zrównoważony postęp techniczny i biologiczny w uprawie, ochronie roślin i nawożeniu oraz zwracającym szczególną uwagę na ochronę środowiska i zdrowie ludzi.
Podstawowym obowiazkiem producenta, który ubiega się o certyfikat Integrowanej produkcji roślin (IP) jest prowadzenie produkcji zgodnie z metodykami zatwierdzonymi przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Metodyki Integrowanej produkcji roślin zawierają informacje nt.:
- planowania i zakładania uprawy z uwzględnieniem doboru odmian;
- nawożenia z uwzględnieniem analiz gleby;
- stosowania racjonalnych sposobów regulowania zachwaszczenia;
- pielęgnacji upraw;
- ochrony przed chorobami i szkodnikami z uwzględnieniem metod niechemicznych;
- zasad higieniczno-sanitarnych;
- ogólnych zasad wydawania certyfikatów IP.