Rolnictwo ekologiczne
"Sektor rolnictwa ekologicznego w Polsce, pomimo wielu starań ze strony jego uczestników, w dalszym ciągu pozostaje rynkiem o charakterze niszowym – szczególnie w odniesieniu do krajowego popytu, stanowiącego niewielką część rynku żywnościowego. Segment żywności ekologicznej w Polsce rośnie w bardzo szybkim tempie, choć nadal, na tle zachodnich rynków eko pozostaje małym segmentem, za to z wielkim potencjałem. (...) Aby sektor rolnictwa ekologicznego mógł się rozwijać, konieczne jest stworzenie planu rozwoju z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik i narzędzi efektywnego szacowania potencjału podaży w poszczególnych regionach i chłonności popytu na produkty z sektora rolnictwa ekologicznego." piszą autorki na wstępie raportu z realizacji projektu badawczego pt. Diagnoza poziomu wartości podaży oraz uwarunkowań rozwoju produkcji roślinnej i zwierzęcej w sektorze rolnictwa ekologicznego w Polsce. Określenie wolumenu konkurencyjnych roślinnych i zwierzęcych produktów rolnictwa ekologicznego o najwyższym potencjale rozwoju.
Celem badań była ocena skali, struktury i wartości produkcji sektora rolnictwa ekologicznego w Polsce z uwzględnieniem produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz identyfikacja uwarunkowań rozwoju tego sektora w kontekście założeń Zielonego Ładu. Ważnym zagadnieniem badawczym było również opracowanie mapy koncentracji potencjału i wartości produkcji roślinnej i zwierzęcej w sektorze rolnictwa ekologicznego w Polsce oraz rekomendacji w zakresie skutecznych instrumentów służących do kształtowania oferty produktów o największym potencjale rozwoju z uwzględnieniem rynku krajowego i eksportu.
Diagnozę uwarunkowań rozwoju rynku żywności ekologicznej przygotowano na podstawie danych wtórnych oraz danych pierwotnych pochodzących z szeroko zakrojonych badań ilościowo-jakościowych. Badania realizowano wśród właścicieli gospodarstw ekologicznych, przetwórców, konsumentów i ekspertów. Zakres terytorialny badań obejmował województwa mazowieckie, warmińsko-mazurskie, podlaskie, lubelskie i zachodniopomorskie.
Przedłożony raport jest jednym z nielicznych tak kompleksowych opracowań wyników badań zrealizowanych w Polsce. Mamy nadzieję, że wskazane rekomendacje będą wsparciem dla wszystkich uczestników sektora agrobiznesu a szczególnie właścicieli gospodarstw rolnych, w których jest realizowana produkcja w systemie ekologicznym.
Zapraszamy do współpracy z Autorkami:
Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie Wydział Nauk Ekonomicznych Katedra Rynku i Konsumpcji
Kierownik projektu: dr hab. Mariola Grzybowska-Brzezińska, prof. UWM
Dane kontaktowe: margrzyb@uwm.edu.pl, tel. 600 374 017
Wykonawcy: dr hab. Dominika Jakubowska; dr Dominika Kuberska