Dnia 16 września br., w Zajeździe Tusinek przy ul. Kolonia 2, 12-114 Rozogi, odbyła się konferencja pn. „Znaczenie gleb dla bioróżnorodności”. Konferencja stanowiła podsumowanie wspólnego projektu demonstracyjnego z firmą Probiotics Polska Sp. z o.o. oraz grupą zaangażowanych rolników z Warmii i Mazur. Wydarzenie odbyło się w formie hybrydowej, zgromadziło naukowców, rolników, przedstawicieli administracji oraz inne osoby zainteresowane tematyką zrównoważonego rozwoju.
Konferencję otworzyli, witając wykładowców i wszystkich uczestników, Pani Małgorzata Micińska-Wąsik I Z-ca Dyrektora Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie oraz Sławomir Gacka Prezes ProBiotics Polska Sp. z o.o., zwracając uwagę na znaczenie edukacji i współpracy w zakresie ochrony gleb, a tym samym ochronę całych ekosystemów.
Pani Dyrektor Małgorzata Micińska-Wąsik podkreśliła, że rolnictwo rozwija się dynamicznie, poszukując coraz bardziej zrównoważonych rozwiązań, a propozycja firmy ProBiotics Polska, która oferuje produkty do ograniczenia chemizacji i nawożenia mineralnego, wpisuje się w te oczekiwania. Dzięki temu można produkować żywność wysokiej jakości, której poszukują konsumenci.
Prezes ProBiotics Sławomir Gacka wyraził przekonanie, że wspólne działania z Warmińsko-Mazurskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego są niezbędne, aby wspierać rolników w ich dążeniu do produkcji zdrowej żywności. Podkreślił, że rolnicy są naszymi sojusznikami w trosce o zdrowie konsumentów. Wszystkim zależy na zdrowiu i zdrowej żywności, a rolnicy są pierwszą grupą na linii frontu, którzy dbają o zdrowie społeczeństwa.
W trakcie konferencji poruszono wiele zagadnień związanych z wpływem zmian klimatycznych na właściwości i żyzność gleby, omówiono również zasady ochrony gleb przed degradacją. Jednym z głównych tematów części wykładowej spotkania była współpraca pomiędzy rolnikami oraz naukowcami w celu wprowadzenia praktyk rolniczych, które sprzyjają zachowaniu żyzności gleb i różnorodności biologicznej.
Pan Sławomir Gacka, Prezes Probiotics Polska Sp. z o.o. przedstawił temat ,,Probiotechnologia – droga do zdrowej gleby’’. Podkreślił że biologizacja rolnictwa, czyli zastosowanie probiotechnologii na polach to pierwsza agrotechnologia w rolnictwie oparta na mikroorganizmach i budowaniu zdrowego mikrobiomu glebowego. Precyzyjne, świadome rolnictwo polega na kompleksowym badaniu gleb, m.in. na zawartość materii organicznej, próchnicy, wapnia, węgla organicznego oraz ogólnych i dostępnych form składników odżywczych.
Pan dr hab. Paweł Sowiński, prof. UWM z Katedry Gleboznawstwa i Mikrobiologii przedstawił temat ,,Gleba jako warsztat pracy rolnika’’ - omówił definicję oraz funkcje i właściwości gleby oraz procesy, które prowadzą do powstania i przekształcania się utworów glebowych. Przedstawił również zagadnienia dotyczące poprawy właściwości i żyzności gleb dla zachowania bioróżnorodności. Podkreślił również, że dzięki zastosowaniu pożytecznych mikroorganizmów możliwe jest stworzenie zdrowszych i bardziej produktywnych ekosystemów glebowych, co z kolei przekłada się na wyższe plony, lepszą jakość produktów rolnych oraz mniejsze obciążenie środowiska.
dr Michał Słota Ground Up - Fundacja Grunt od Nowa zaprezentował temat ,,Rola mikrobiomu w zrównoważonym żywieniu roślin i regeneracji gleby’’. Podkreślił znaczenie mikrobiomu glebowgo jako niezwykle ważnego elementu zrównoważonego rolnictwa. Zaznaczył, że obecność żywych mikroorganizmów glebowych w żywieniu roślin, regeneracji gleby i ochronie środowiska jest nieoceniona. Ponadto dbając o zdrowie mikrobiomu, dbamy o przyszłość naszej planety.
W trakcie konferencji odbyła się uroczystość wręczenia dyplomów rolnikom w uznaniu ich zaangażowania w prowadzenie pokazów polowych z wykorzystaniem pożytecznych mikroorganizmów glebowych.
Konferencja obejmowała również część praktyczną, spotkanie na poletku doświadczalnym, podczas którego rolnicy przedstawili efekty stosowania probiotechnologii w swoich gospodarstwach. Część praktyczna była doskonałą okazją do wymiany wiedzy i doświadczeń między naukowcami, rolnikami i przedstawicielami administracji. Uczestnicy podkreślali konieczność dalszej współpracy na rzecz ochrony gleb i zrównoważonego rozwoju rolnictwa.
Serdecznie dziękujemy wykładowcom i uczestnikom za udział w spotkaniu. Dzięki Państwa obecności mogliśmy stworzyć przestrzeń do owocnej wymiany myśli i doświadczeń.
Zachęcamy do obejrzenia zamieszczonych poniżej materiałów filmowych powstałych podczas wydarzenia.
- Wykład ,,Probiotechnologia – droga do zdrowej gleby’’ – Sławomir Gacka, Prezes Probiotics Polska Sp. z o.o.
- Wykład ,,Gleba jako warsztat pracy rolnika’’ – dr hab. Paweł Sowiński, prof. UWM z Katedry Gleboznawstwa i Mikrobiologii
- Podsumowanie demonstracji polowych z zastosowania probiotechnologii w produkcji rolnej – Jacek Lasmanowicz, przedstawiciel ProBiotics Polska Sp. z o.o.