W powiecie olsztyńskim IV Warmińsko-Mazurskie Dni Pola rozpoczęliśmy od wizyty na polu gdzie uczestnicy mogli się zapoznać z wynikami prowadzonych doświadczeń na poletkach demonstracyjnych a także z zastosowaną technologią oraz programem ochrony jęczmienia jarego i pszenicy ozimej.
Na zdrowotność jęczmienia, zarówno formy ozimej, jak i jarej, największy wpływ mają wybór materiału kwalifikowanego oraz stosowanie zaprawiania nasion. Priorytetowym działaniem jest zakup kwalifikowanego materiału siewnego, ponieważ istnieje wiele patogenów, które mogą przenosić się z nasionami. Warto również zastosować zaprawianie nasion, najlepiej przy użyciu wieloskładnikowej zaprawy, która działa skutecznie na różnorodne organizmy i w różny sposób eliminuje niepożądane patogeny - podkreśla dr hab. inż. Marta Damszel, prof UWM.
Jutro widzimy się w powiecie elbląskim! Warsztat polowy demonstracji przeprowadzi dr hab. inż. Marta Damszel, prof. UWM a w części teoretycznej o skuteczności zabiegów insektycydowych w pszenicy ozimej i rzepaku ozimym będzie mówić prof. dr hab. inż. Bożena Kordan.
Szczegółowy program znajduje się TUTAJ
Serdecznie zapraszamy!