Dzisiaj w sali konferencyjnej Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie, odbyło się spotkanie ze studentami, którego głównym tematem był Zorganizowany system sprzedaży produktów rolnych - QUALITY WMODR.
Uczestnikami spotkania byli studenci pierwszego roku kierunku Bezpieczeństwo i Certyfikacja Żywności z Wydziału Nauk o Żywności UWM w Olsztynie, którzy pod okiem opiekuna naukowego Pana dr Wojciecha Truszkowskiego z Katedry Agrotechnologii i Agrobiznesu Wydziału Rolnictwa i Leśnictwa, zapoznali sie z założeniami, celami i funkcjonalnością Systemu Quality WMODR.
Spotkanie i prelekcję prowadził koordynator Systemu QWMODR - dr inż. Rodian Pawłowski - główny specjalista WMODR.
Podczas dyskusji, uczestnicy wyrazili szczególne zainteresowanie możliwością identyfikacji pochodzenia produktów żywnościowych w oparci o skanowanie kodu QR i automatyczne wyszukanie informacji w smartfonach. W ich odczuciu taka forma informacji, bardziej trafia do konsumenta, a niżeli opis znajdujący się na etykietach produktów. Ponadto studenci zwróćili uwagę na jeszcze jeden ważny aspekt - że jako ludzie młodzi, często korzystają ze zdobyczy współczesnej technologii, tylko nie zawsze są w stanie w Sieci Internet wyszukać informacji rzetelnych i prawdziwych, a system Quality WMODR jest również odpowiedzią na potrzeby konsumenta jakim jest identyfikowalność produktu gwarantowana doradztwem WMODR.
Jest nam niezmiernie miło, że mogliśmy gościć młodych adeptów nauki w naszym Ośrodku, a poprzez przekazywane treści kształtować świadomość konsumencką, co w szerszej perpektywie przyczyni się do skracania łańcucha dostaw żywności.