wmodr.pl

WMODR >> Aktualności >> Informacje >>

Rozstrzygnięcie konkursu pn. „Smakujemy Lokalnie”

Data utworzenia: 18-12-2023

Rozstrzygnięcie konkursu pn. „Smakujemy Lokalnie”

„Smakujemy Lokalnie” to program Carrefour Polska, którego celem jest promocja polskiej tradycji kulinarnej oraz aktywizacja kobiet z obszarów wiejskich. Marka od lat wspiera polskie rolnictwo i przetwórstwo, budując relacje pomiędzy konsumentami, a dostawcami pochodzącymi z najbliższej okolicy danego sklepu. Zachęca Polaków do sięgania po smaczne produkty charakterystyczne dla polskiej kuchni, z kolei małym i średnim firmom przetwórczym oferuje wiele możliwości sprzedaży bezpośredniej w swoich sklepach.

W tegorocznej edycji konkursu, jury nagrodziło KGW z 8 województw: mazowieckiego, podlaskiego, świętokrzyskiego, lubelskiego, wielkopolskiego, łódzkiego, warmińsko-mazurskiego oraz pomorskiego, doceniając tym samym niezwykłe walory regionalnej tradycji kulinarnej. Poza głównymi nagrodami, przyznano również wyróżnień w postaci bonów na zakupy w sklepach sieci Carrefour. 

Prawie 300 zgłoszonych Kół Gospodyń Wiejskich, 10 grantów w wysokości po 10 tysięcy złotych oraz 79 lokalnych dostawców - tak w skrócie można podsumować drugą edycję konkursu grantowego organizowanego w ramach programu “Smakujemy Lokalnie” przez Carrefour Polska pod patronatem Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.

Nowością tegorocznej edycji były wspólne zgłoszenia Kół Gospodyń Wiejskich z lokalnymi producentami, którzy w ramach programu mają możliwość bezpośredniej sprzedaży w sklepach Carrefour. Obecnie na półkach tej sieci klienci znajdą już blisko 350 małych i średnich przedsiębiorców oferujących tradycyjną i regionalną żywność.

Zwycięskie Koła Gospodyń Wiejskich:

Wyględne Dziewczyny Plus

Sójka mazowiecka z Wyględ

Mazowieckie

Koło Gospodyń Wiejskich Dębnowolanki w Dębnowoli

Dzik w ziołach po Dębnowolsku

Mazowieckie

KGW Magnolia w Pokaniewie

Marcinek

Podlaskie

Koło Gospodyń We Włostowie

Burocorz

Świętokrzyskie

Koło Gospodyń Wiejskich "Grabanowskie Pokolenia na Obcasach"

Pierogi z gęsiną i suszonymi śliwkami podane na chmurze musu rabarbarowego

Lubelskie

Koło Gospodyń Wiejskich w Łosińcu

Polewka z białym serem oraz pyrami

Wielkopolskie

Koło Gospodyń Wiejskich w Ruskowie Ruskowianki

Nadbużański Zawijaniec (pierekaczewnik)

Mazowieckie

Koło Gospodyń Wiejskich w Chorkach

Gicz na kapuście z szagówkami

Łódzkie

Koło Gospodyń Wiejskich Sielanka w Spytkowie

Mazurski sękacz

Warmińsko-Mazurskie

Koło Gospodyń Wiejskich Ostrowo

Konfitura z truskawek kaszubskich

Pomorskie

Wyróżnienia:

ALLE BABKI

Pazibroda

Świętokrzyskie

Koło Gospodyń Wiejskich w Moszczance

Zupa krem z pokrzywy z pieckami raszkowskimi

Wielkopolskie

KGW Cisowianki w Cisach

Kura na czarno z fuśką i pieczony buraczek z kozim serek

Pomorskie

Koło Gospodyń Wiejskich Mierzeniec

Wyluzowana kaczka w buraczkach

mazowieckie

Koło Gospodyń Wiejskich w Cieślinie Cieślinianki

Gołąbki w sosie żurkowym

Kujawsko-Pomorskie

Koło Gospodyń Wiejskich w Ołowniku

Buderski lin w śmietanie

Warmińsko-mazurskie

Koło Gospodyń Wiejskich w Hajdukach Nyskich

Dzikie Hajduckie Wariacje

Opolskie

Koło Gospodyń Wiejskich w Niesłabinie

Królas duszony w bulionie warzywnym

Wielkopolskie

Koło Gospodyń Wiejskich w Nasiłowie

Zawijoki janowickie

Lubelskie

"Gosposie Mszana Górna"

Baranina po zagórzańsku

Małopolskie

Źródło: https://smakujemylokalnie.pl/
Opracowanie: Monika Hodór