„Smakujemy Lokalnie” to program Carrefour Polska, którego celem jest promocja polskiej tradycji kulinarnej oraz aktywizacja kobiet z obszarów wiejskich. Marka od lat wspiera polskie rolnictwo i przetwórstwo, budując relacje pomiędzy konsumentami, a dostawcami pochodzącymi z najbliższej okolicy danego sklepu. Zachęca Polaków do sięgania po smaczne produkty charakterystyczne dla polskiej kuchni, z kolei małym i średnim firmom przetwórczym oferuje wiele możliwości sprzedaży bezpośredniej w swoich sklepach.
W tegorocznej edycji konkursu, jury nagrodziło KGW z 8 województw: mazowieckiego, podlaskiego, świętokrzyskiego, lubelskiego, wielkopolskiego, łódzkiego, warmińsko-mazurskiego oraz pomorskiego, doceniając tym samym niezwykłe walory regionalnej tradycji kulinarnej. Poza głównymi nagrodami, przyznano również wyróżnień w postaci bonów na zakupy w sklepach sieci Carrefour.
Prawie 300 zgłoszonych Kół Gospodyń Wiejskich, 10 grantów w wysokości po 10 tysięcy złotych oraz 79 lokalnych dostawców - tak w skrócie można podsumować drugą edycję konkursu grantowego organizowanego w ramach programu “Smakujemy Lokalnie” przez Carrefour Polska pod patronatem Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Nowością tegorocznej edycji były wspólne zgłoszenia Kół Gospodyń Wiejskich z lokalnymi producentami, którzy w ramach programu mają możliwość bezpośredniej sprzedaży w sklepach Carrefour. Obecnie na półkach tej sieci klienci znajdą już blisko 350 małych i średnich przedsiębiorców oferujących tradycyjną i regionalną żywność.
Zwycięskie Koła Gospodyń Wiejskich:
Wyględne Dziewczyny Plus |
Sójka mazowiecka z Wyględ |
Mazowieckie |
Koło Gospodyń Wiejskich Dębnowolanki w Dębnowoli |
Dzik w ziołach po Dębnowolsku |
Mazowieckie |
KGW Magnolia w Pokaniewie |
Marcinek |
Podlaskie |
Koło Gospodyń We Włostowie |
Burocorz |
Świętokrzyskie |
Koło Gospodyń Wiejskich "Grabanowskie Pokolenia na Obcasach" |
Pierogi z gęsiną i suszonymi śliwkami podane na chmurze musu rabarbarowego |
Lubelskie |
Koło Gospodyń Wiejskich w Łosińcu |
Polewka z białym serem oraz pyrami |
Wielkopolskie |
Koło Gospodyń Wiejskich w Ruskowie Ruskowianki |
Nadbużański Zawijaniec (pierekaczewnik) |
Mazowieckie |
Koło Gospodyń Wiejskich w Chorkach |
Gicz na kapuście z szagówkami |
Łódzkie |
Koło Gospodyń Wiejskich Sielanka w Spytkowie |
Mazurski sękacz |
Warmińsko-Mazurskie |
Koło Gospodyń Wiejskich Ostrowo |
Konfitura z truskawek kaszubskich |
Pomorskie |
Wyróżnienia:
ALLE BABKI |
Pazibroda |
Świętokrzyskie |
Koło Gospodyń Wiejskich w Moszczance |
Zupa krem z pokrzywy z pieckami raszkowskimi |
Wielkopolskie |
KGW Cisowianki w Cisach |
Kura na czarno z fuśką i pieczony buraczek z kozim serek |
Pomorskie |
Koło Gospodyń Wiejskich Mierzeniec |
Wyluzowana kaczka w buraczkach |
mazowieckie |
Koło Gospodyń Wiejskich w Cieślinie Cieślinianki |
Gołąbki w sosie żurkowym |
Kujawsko-Pomorskie |
Koło Gospodyń Wiejskich w Ołowniku |
Buderski lin w śmietanie |
Warmińsko-mazurskie |
Koło Gospodyń Wiejskich w Hajdukach Nyskich |
Dzikie Hajduckie Wariacje |
Opolskie |
Koło Gospodyń Wiejskich w Niesłabinie |
Królas duszony w bulionie warzywnym |
Wielkopolskie |
Koło Gospodyń Wiejskich w Nasiłowie |
Zawijoki janowickie |
Lubelskie |
"Gosposie Mszana Górna" |
Baranina po zagórzańsku |
Małopolskie |