wmodr.pl

WMODR >> Aktualności >> Informacje >>

Bitwa Regionów 2023 – wyniki konkursu w województwie warmińsko-mazurskim

Data utworzenia: 13-09-2023

Bitwa Regionów 2023 – wyniki konkursu w województwie warmińsko-mazurskim

W minioną niedzielę, tj. 10 września na terenie Zespołu Szkól Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie (powiat kętrzyński) odbył się II etap (półfinał) Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów” w województwie warmińsko-mazurskim.

Uroczystego otwarcia dokonał Pan Jacek Pawlik - Zastępca Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Olsztynie. Wśród zaproszonych gości obecni byli: Pan Janusz Cieszyński – Minister Cyfryzacji, Pan Jerzy Małecki – Poseł na Sejm RP, Pani Małgorzata Kopiczko – Senator RP, Prezesi i Dyrektorzy instytucji rolniczych.

W kulinarne szranki stanęło 12 Kół Gospodyń Wiejskich, które zwyciężyły w eliminacjach powiatowych:

KGW „Róże z Niedźwiedzkich” (powiat olecki) – golonka na pierzynce

KGW w Juchnajciach (powiat gołdapski) – dziczyzna po mazursku

KGW „Łączy Nas Śliwa” w Śliwie (powiat iławski) – śliwiańskie dzyndzałki

KGW „Słoneczniki” w Siemkach (powiat kętrzyński) – zrazy z dziczyzny

KGW „Jesionowianki” (powiat olsztyński) – sandacz okraszany koperkiem pod pierzynką z aksamitnej śmietanki podany z warmińskimi plincami, surówką z pora, jabłka i marchewki, karmelizowaną marchewką i buraczkiem oraz kompotem z rajskiego sadu

KGW w Piotrowicach (powiat nowomiejski) – wiejska kaczka z kaszą pęczak i grzybami

KGW w Giętkich (powiat piski) – rybna rozkosz

KGW w Młynarach (powiat elbląski) – kakory ziemniaczane nadziewane różnym farszem z sosem grzybowym

KGW „Aktywna Wolnica” (powiat lidzbarski) – kartacze warmińskie z surówką

KGW „Jarzębina” w Cierzpiętach (powiat mrągowski) – wariacja z policzków wołowych

Stowarzyszenie KGW w Bryńsku (powiat działdowski) – roladki zwijane z dziczyzny faszerowane kapustą i grzybami

KGW w Dziśnitach „Babiniec” (powiat ostródzki) – kartacze z mięsem wieprzowym i skwarkami, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej i marchewki

Potrawy konkursowe oceniała Komisja Konkursowa w składzie:

  • Dariusz Baryga – ekspert kulinarny (przewodniczący Komisji),
  • Michał Chalecki - przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
  • Jacek Pawlik - Zastępca Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Olsztynie,
  • Bogdan Moroz - Zastępca Dyrektora Warmińsko-Mazurskiego OR Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Wyniki półfinału konkursu w województwie warmińsko-mazurskim:

  • I miejsce i nagroda pieniężna o wartości 5 000 zł – Koło Gospodyń Wiejskich „Jesionowianki” (powiat olsztyński) za sandacza okraszanego koperkiem pod pierzynką z aksamitnej śmietanki podanego z warmińskimi plincami, surówką z pora, jabłka i marchewki, karmelizowaną marchewką i buraczkiem oraz kompotem z rajskiego sadu
  • II miejsce i nagroda pieniężna o wartości 3 500 zł – Koło Gospodyń Wiejskich w Piotrowicach (powiat nowomiejski) za wiejską kaczkę z kaszą pęczak i grzybami
  • III miejsce i nagroda pieniężna o wartości 2 000 zł – Koło Gospodyń Wiejskich w Juchnajciach (powiat gołdapski) za dziczyznę po mazursku

Laureat I miejsca będzie reprezentować województwo warmińsko-mazurskie w Finale Ogólnopolskim. Ranking Kół Gospodyń Wiejskich, które zostały zakwalifikowane do ostatniego III etapu można śledzić na stronie konkursu.

Organizatorami konkursu są Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

Źródło: WMODR
Opracowanie: Marta Bieciuk