Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie włączając się w tradycję Ogólnopolskich Dożynek na Jasnej Górze, a w tym szczególnym dla państwowego doradztwa roku - 100-lecia doradztwa rolniczego, podjął inicjatywę wypieku „Chleba Narodowego”.
Idea wypieku „Chleba Narodowego", wspólnego dzieła Polonii i Polaków niezależnie od miejsca ich zamieszkania, to pomysł Damiana Godzińskiego, dyr. W-MODR. Ofiarowany podczas uroczystej Mszy Świętej Dożynkowej w dniu 3 września 2023 r. na Błoniach Jasnogórskich w Częstochowie będzie wyrazem przywiązania do ojczyzny i troski o tradycję, która sprawia, że stanowimy ponad sześćdziesięciomilionową społeczność, z której niemal połowa przebywa na stałe poza granicami macierzy.
Chleb powstanie ze zboża ze wszystkich województw Polski, dzięki włączeniu się do akcji pozostałych ośrodków doradztwa z kraju, polonii oraz partnerów z zagranicy wspierających tę wyjątkową inicjatywę. Sól dostarczyła kopalnia soli w Wieliczce.
Mąkę do wypieku przygotowuje gospodarstwo ekologiczne Młyn na Kamieniu z Wapnika, natomiast wypieczony zostanie w Piekarni Cukierni Marek Szabelski w Pieckach.
Zapraszamy do obejrzenia rozmowy z Dyrektorem Godzińskim, w programie "Opinie" w TVP3 Olsztyn.