WMODR >> Aktualności >> Informacje >>

Konferencja naukowa pt. „Owady jako alternatywne źródło białka w żywieniu zwierząt i ludzi” - materiały pokonferencyjne

Data utworzenia: 20-09-2021 ; Data wydarzenia: 14-09-2021

Konferencja naukowa pt. „Owady jako alternatywne źródło białka w żywieniu zwierząt i ludzi” - materiały pokonferencyjne

Temat wykorzystania owadów w produkcji żywności dla zwierząt i ludzi wzbudza coraz większe emocje i zainteresowanie. Białko pozyskiwane z owadów było do niedawna w Europie postrzegane i wykorzystywane jedynie jako materiał paszowy, ale to już przeszłość. Kilka tygodni temu Rada Unii Europejskiej uznała larwy chrząszcza mącznika młynarka za żywność, a co za tym idzie otworzyły się szeroko nowe możliwości w produkcji rolniczej.

Jaka jest obecna sytuacja w branży hodowli owadów w Polsce, Europie i świecie?

Jak w praktyce założyć i prowadzić hodowlę owadów?

Zapraszamy do zapoznania się z materiałami dydaktycznymi, które zaprezentowane zostały przez naszych prelegentów podczas konferencji naukowej pt. „Owady jako alternatywne źródło białka w żywieniu zwierząt i ludzi”, w ramach projektu współfinansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju programu GOSPOSTRATEG., która odbyła się 14.09.2021 w WMODR

 

Konferencja została zorganizowana  w ramach projektu współfinansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju programu GOSPOSTRATEG pt.: „Opracowanie strategii wykorzystania alternatywnych źródeł białka w żywieniu zwierząt umożliwiającej rozwój jego produkcji na terytorium RP”. Umowa nr GOSPOSTRATEG1/385141/16/NCBR/2018. Wartość projektu 5 214 500 zł. Wartość dofinansowania 4 983 700 zł.

Dziekujemy za Państwa liczne uczestnictwo.

Opracowanie: Marcin Nowicki, Paulina Karaszkiewicz