WMODR >> Aktualności >> Informacje >>

TWOJA ROLA 13 "Nowa żywność - wykorzystanie owadów, jako alternatywne źródło żywności i pasz"

Data utworzenia: 14-06-2021

TWOJA ROLA 13 "Nowa żywność - wykorzystanie owadów, jako alternatywne źródło żywności i pasz"

Skąd pozyskać alternatywne źródło białka?

Czy hodowle larw mącznika mogą zrewolucjonizować rynek pasz i żywności?

Świat czeka na żywność produkowaną w sposób przyjazny środowisku. Hodowla owadów wiąże się z niską emisją gazów cieplarnianych i dużym zagęszczeniem na metrze kwadratowym. Do tego owady nie zużywają wody. Co jest niezwykle ważne w obliczu malejących zasobów wody pitnej. Wprowadzenie suszonych larw mącznika młynarka przez Komisję Europejską na listę tak zwanej nowej żywności nadało im rozgłos, na co z kolei szybko odpowiedziała branża rolnicza rozwijając nowe formy działalności rolniczej.

Zapraszamy do obejrzenia!

Opracowanie: Paulina Karaszkiewicz