WMODR >> Aktualności >> Informacje >>

Zaproszenie na Webinarium pt. "Rolnictwo ekologiczne - szansa dla rolników i konsumentów województwa warmińsko-mazurskiego" 15 grudnia 2020 r., godz.: 10:00

Data utworzenia: 08-12-2020 ; Data wydarzenia: 15-12-2020

Zaproszenie na Webinarium pt. "Rolnictwo ekologiczne - szansa dla rolników i konsumentów województwa warmińsko-mazurskiego" 15 grudnia 2020 r., godz.: 10:00

Szanowni Państwo!

Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie ma przyjemność zaprosić 15 grudnia 2020 r. o godz. 10:00 na webinarium pt. „Rolnictwo ekologiczne – szansa dla rolników i konsumentów województwa warmińsko-mazurskiego” będące częścią projektu organizowanego w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 na wybór operacji, które są realizowane w 2020 r. w ramach dwuletniego planu operacyjnego na lata 2020-2021 w zakresie SIR.

Celem webinarium jest prezentacja dobrych praktyk i innowacyjnych rozwiązań w produkcji metodami ekologicznymi oraz budowanie platformy wymiany wiedzy i doświadczenia pomiędzy praktyką, doradztwem, nauką i biznesem.

Podczas serii prezentacji oraz sesji pytań i odpowiedzi zostaną przybliżone zagadnienia związane z:

  • Siecią na rzecz Innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich;
  • transformacją ekologiczną jaka czeka producentów rolnych w kontekście Europejskiego Zielonego Ładu i Wspólnej Polityki Rolnej po roku 2020;
  • nowoczesnymi formami sprzedaży i dystrybucji produktów ekologicznych.

Zaprezentujemy Państwu również dobre praktyki i nowe trendy w rolnictwie ekologicznym a wśród nich m.in.:

  • pasywny system irygacji za pomocą wody deszczowej;
  • całoroczne pasywne uprawy pod osłonami;
  • współczesny park maszyn dla ekologicznej uprawy ziół, lnu i konopi;
  • Smart Village czyli rolniczy ekosystem jutra.

Powyższe zagadnienia i praktyki przedstawią ekperci w swoich dziedzinach.

dr hab. Mariola Grzybowska-Brzezińska, prof. UWM
Pracownik naukowy w Katedrze Rynku i Konsumpcji, Instytut Ekonomii i Finansów, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie. Kobieta-naukowiec, ale również przedstawiciel we władzach Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Jej sukces to łączenie teorii z praktyką. Chętnie współpracuje z przedsiębiorcami, angażuje się w scalanie światów nauki i biznesu wierząc w użyteczną stronę nauki. W swojej pracy naukowej zajmuje się problematyką zachowań konsumenta, a także różnymi aspektami funkcjonowania rynku żywnościowego. Znaczna część dorobku powstała w oparciu o wyniki badań odnoszących się do problematyki organizacji rynku żywności ekologicznej. Podejmuje również problem współpracy w zakresie produkcji, przetwórstwa i sprzedaży jako szansy rozwoju rynku żywności regionalnej i ekologicznej. W swoich publikacjach podkreśla znaczenie wdrażania innowacyjnych rozwiązań w budowaniu konkurencyjności produktów regionalnych i lokalnych, w tym również ekologicznych. Propaguje budowanie wspólnej marki produktów regionu Warmii i Mazur i pozycjonowanie jej na rynku krajowym i międzynarodowym.

dr Andrzej Hałasiewicz
Socjolog wsi i ekonomista, łączący teorię z praktyką. Wieloletni pracownik Zakładu Socjologii Obszarów Rustykalnych Instytutu Socjologii UMK w Toruniu. Realizator licznych projektów badawczych oraz koordynator licznych strategii i programów przyczyniających się do rozwoju obszarów wiejskich i rolnictwa. Nieocenione doświadczenie zdobywał m.in. zarządzając Krajowym Programem Rozwoju Wsi prowadzonym przez Bank Światowy oraz jako wicedyrektor Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA (2015-2011), odpowiedzialny między innymi za wdrożenie programu LEADER + w Polsce. Realizując liczne projekty współpracował z różnymi organami doradczymi ds. rolnictwa. Szeroką teoretyczną i praktyczną wiedzę w reprezentowanej przez siebie dziedzinie zawdzięcza udziałowi w realizacji lokalnych projektów na rzecz zrównoważonego rozwoju w wielu krajach świata. Doświadczenie wyniesione z pracy w FAO w Rzymie, a w szczególności w Komitecie Programowym FAO i radzie wykonawczej Światowego Programu Żywnościowego, pozwala mu szerzej patrzeć na problemy rolnictwa i lokalnego rozwoju.

Łukasz Stasiak
Współwłaściciel rodzinnej firmy Scorpion która działa na rynku od 1997 roku. Od początku firma zajmowała się tematami niszowymi gdzie brak jest dobrych rozwiązań. Począwszy od maszyn do cięcia ziół oraz ich czyszczenia, oferując obecnie ponad 600 różnych maszyn z przeznaczeniem na rynek zielarski, przyprawowy, herbaciany oraz konopny. W ostatnich latach główny nacisk firma położyła na rynek konopny, dla którego skonstruowali innowacyjną przystawkę do zbioru konopi jak i linię do obróbki konopi. Zdobyli doświadczenie w budowaniu małych jak i bardzo dużych linii do ziół, przypraw, konopi, czy też obróbki ekologicznych zbóż dobierając maszyny indywidualnie do potrzeb klienta.  Niewątpliwym sukcesem jest fakt, że jako firma rodzinna rozpoznawalni są na rynkach światowych: Europy, Ameryki Północnej i Południowe, Afryki oraz Azji. 

Andrzej Walczak
Polski wynalazca, ogrodnik i promotor innowacji. Korzystne efekty pomysłu na kształt rur wzdłużnie karbowanych, zastosowanych w własnym gospodarstwie, skłoniły Andrzeja Walczaka do próby wdrożenia tego innowacyjnego rozwiązania do ogrzewania szklarni. W swoich obiektach, montuje rury wzdłużnie karbowane, które przynoszą corocznie znaczne oszczędności w ogrzewaniu szklarni. Kształt ten posiada liczne zalety: większa powierzchnia grzewcza, mniejsza pojemność cieczy, mniejszy ciężar, lepsza wymiana cieplna [kształt radiatora], niższe koszty eksploatacyjne. Rury Walczaka dzięki swoim właściwościom znajdują coraz większe zastosowanie konstrukcyjne w firmach produkujących grzejniki, nagrzewnice, balustrady , słupki ogrodzeniowe i płoty ,podpory pod rynny w uprawie truskawek, wsporniki siatki ochronnej w sadach i winnicach. Rozwiązanie to chronione jest prawnie.

Piotr Ostaszewski
Pasjonat Rolnictwa ekologicznego. Członek założyciel i prezes Zarządu Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej Ostoja Natury – twórca strategii Ostoja Natury Wioska 3.0 nagrodzonej w konkursie „Inteligentne Wioski" organizowanym przez Państwową Akademię Nauk oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W Ostoi Natury tworzy rolniczy ekosystem jutra. To model gospodarstwa referencyjnego – smart village, w którym produkowana jest żywność najwyższej jakości, a następnie dystrybuowana z pominięciem pośredników. Każda z pięciu “Farm” (Żywności organicznej BIO, Innowacji, Zielonej energii, Kultury i Zdrowia) tworzących spółdzielnię, w innowacyjny, a jednocześnie zgodny z tradycyjnymi rozwiązaniami i jednocześnie korzystny dla środowiska sposób, wpływa na budowę bezodpadowego oraz bardzo efektywnego ekosystemu.

Bartosz Kubacki
Absolwent Stosunków Międzynarodowych, Gospodarczych i Politycznych na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu o profilu Funduszy Strukturalnych Unii Europejskiej. Doświadczenie zawodowe zdobywał w Departamencie Współpracy Międzynarodowej przy Urzędzie Marszałkowskim, a ostatnie 10 lat w korporacjach medyczno-biotechnologicznych. Obecnie koordynator wojewódzki  Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszrach wiejskich (SIR) w WMODR z siedzibą w Olsztynie.

W załączeniu dostęny jest szczegółowy program webinarium.

Aby wziąć udział w wydarzeniu należy dokonać rejestracji klikając w link "zarejestruj się" i poprawnie wypełnić formularz rejestracyjny. Na podany w formularzu adres e-mail zostanie przesłany link z dostępem do webinarium.

ZAREJESTRUJ SIĘ

Wszystkich zainteresowanych tematem zaprasza organizator merytoryczny:
Urszula Anculewicz, tel. 697 632 088; e-mail: u.anculewicz@w-modr.pl 

 

Opracowanie: Urszula Anculewicz