Pracownicy Sekcji Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki:
mgr inż. Monika Hodór, Starszy specjalista - wiejskie gospodarstwo domowe, dziedzictwo kulturowe i przyrodnicze wsi, współpraca z lokalnymi organizacjami
tel. (89) 535 76 84, wew. 49; tel. kom. 665 870 019, e-mail: m.hodor@w-modr.pl
mgr Marta Dudek, Specjalista - turystyka wiejska i agroturystyka, zagrody edukacyjne, gospodarstwa opiekuńcze
tel. (89) 535 76 84, wew. 49, tel. kom. 665 892 846, e-mail: m.dudek@w-modr.pl
Pracownicy Sekcji w Oddziale w Olecku:
lic. Maria Kapuścińska, Starszy specjalista - agroturystyka, zagrody edukacyjne, gospodarstwa opiekuńcze, produkty lokalne i regionalne, krótkie łańcuchy dostaw żywności
tel. kom. 665 892 311, e-mail: m.kapuscinska@w-modr.pl
Do zadań Sekcji Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki należą:
- Prowadzenie działalności szkoleniowej, doradczej, informacyjnej, upowszechnieniowej i promocyjnej w zakresie:
- uwarunkowań prawnych prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego, obiektu turystyki wiejskiej;
- powstawania i funkcjonowania zagród edukacyjnych oraz gospodarstw opiekuńczych;
- krótkich łańcuchów dostaw żywności zgodnie z zasadą „od pola do stołu”;
- produktów lokalnych i regionalnych poprzez Listę Produktów Tradycyjnych oraz systemy żywności wysokiej jakości (Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne, Gwarantowana Tradycyjna Specjalność);
- zarządzania wiejskim gospodarstwem domowym;
- zachowania dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego wsi.
- Współpraca w zakresie i przedmiocie zadań Sekcji, z instytucjami i jednostkami określonymi w ustawie, szczególnie na rzecz innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie w zakresie przetwórstwa i marketingu produktów rolno-spożywczych.
- Prowadzenie działalnosci promocyjnej gospodarstw rolnych.
- Pomoc w przygotowaniu dokumentacji niezbędnej przy ubieganiu się o środki finansowe z funduszy Unii Europejskiej lub innych instytucji krajowych i zagranicznych.
- Nadzór merytoryczny nad realizacją zadań doradczych przez Zespoły w zakresie zadań Sekcji.