wmodr.pl

Nawożenie roślin sadowniczych w rolnictwie ekologicznym

Nawożenie roślin sadowniczych w rolnictwie ekologicznym

Ochrona środowiska naturalnego i zdrowe odżywianie są niezbędnymi elementami promowania i wdrażania metod ekologicznych w praktyce. Owoce obok warzyw pełnią funkcję prozdrowotną w diecie człowieka dostarczając witamin, minerałów, błonnika pokarmowego i substancji biologicznie czynnych.

Konsumenci zwracający uwagę na biologiczną jakość żywności i owoców powinni wybierać produkty pochodzące z gospodarstw ekologicznych. W sadownictwie ekologicznym celem nawożenia jest osiągnięcie żyznej, zdrowej i aktywnej biologicznie gleby o wzbogaconej strukturze, zasobnej w substancje pokarmowe. Rośliny powinny czerpać składniki z ekosystemu glebowego. Podstawą nawożenia są nawozy organiczne np. obornik, kompost i inne. W okresie wczesnej wiosny przy niskiej temperaturze gleby, gdy proces mineralizacji jest spowolniony, azot z nawozów naturalnych może być niedostępny dla roślin. W takich sytuacjach możemy skorzystać z szybko działających nawozów organicznych na bazie produktów odpadowych przemysłu roślinnego np. śruta roślin oleistych czy melasa oraz odpadów zwierzęcych np. pióra, sierść, kopyta i suszona krew.

 

Opracowanie: SW