wmodr.pl

Potencjał dawnych gatunków i odmian roślin rolniczych – informacje praktyczne

Potencjał dawnych gatunków i odmian roślin rolniczych – informacje praktyczne

Jeszcze do niedawna produkty zbożowe były u podstawy piramidy żywieniowej obecnie zostały wyparte przez warzywa i owoce, aczkolwiek zejście z pierwszego miejsca j nie oznacza, że stały się mniej ważne. Produkty dalej powinny tworzyć ważne źródło energii – wraz z warzywami i owocami – bowiem są wyśmienitym źródłem węglowodanów, są bogate w witaminy z grupy B: B1 i B2, a również kwas foliowy i niacynę.

Zboża w dalszym ciągu są także głównym źródłem błonnika pokarmowego, który zmniejsza ryzyko rozwoju wielu przypadłości cywilizacyjnych w tym m.in. nowotworów przewodu pokarmowego, pomaga utrzymać masę ciała, zmniejsza wchłanianie cholesterolu czy występowanie zaparć.
W produktach zbożowych aktualnie dominują pszenica zwyczajna, żyto, pszenżyto, jęczmień, gryka czy owies, ale – ze względu na epidemię nadwagi i chorób cywilizacyjnych - zauważalny jest powrót do starych odmian zbóż, znanych już od tysięcy lat.

u ulotka.pdf (1.96 MB, PDF)
Opracowanie: SW