O tym jak wielką rolę pełnią owoce i warzywa w żywieniu człowieka nie trzeba nikogo przekonywać. Niewątpliwie są one źródłem witamin, minerałów i błonnika, a także związków nie syntetyzowanych przez ludzki organizm, które muszą być dostarczone z zewnątrz. W sadach, zarówno w Polsce jak i na Warmii i Mazurach, przeważa uprawa jabłek, gruszek, śliw, wiśni, czereśni oraz roślin jagodowych: porzeczek, borówek, truskawek czy malin. Nieliczni producenci wprowadzają do uprawy nowości. Podobnie rzecz się ma z warzywnikami, opierają swoje uprawy na sprawdzonych gatunkach, na które mają zagwarantowany zbyt. Jednak zmiany w preferencjach konsumentów, którzy co raz częściej eksperymentują w kuchni z nieznanymi bądź zapomnianymi gatunkami, mogą wpłynąć na producentów i zmotywować ich do zmodyfikowania swoich upraw. Również osoby uprawiające przydomowe ogródki, działkowicze i właściciele gospodarstw agroturystycznych chętnie sięgają po ciekawe i oryginalne rośliny. Aby zwiększyć konkurencyjność producenci owoców szczególną uwagę zwracają na jakość produktów. Pomocne w tym są innowacyjne techniki prowadzenia plantacji ale również osiągniecia hodowli roślin. Poszerzenie asortymentu produkowanych owoców daje większe możliwości trafienia w rynek zbytu ale też zwiększa bioróżnorodność w gospodarstwie. Wśród konsumentów produkty pochodzenia polskiego cieszą się dużym zaufaniem, są gwarancją zdrowej i bezpiecznej żywności. W tej publikacji przybliżę mniej znane gatunki roślin sadowniczych, które z powodzeniem mogą być uprawiane w sadach i ogrodach Warmii i Mazur, zarówno przez producentów profesjonalnych jak i amatorów ogrodnictwa.
Alternatywne gatunki owoców do uprawy w gospodarstwach ogrodniczych
u
Alternatywne gatunki owoców.pdf
(8.14 MB, PDF)
Opracowanie: SW