wmodr.pl

WMODR >> Quality WMODR >> PARTNERZY Quality WMODR >>

WIEPRZOWINA Z MANGALICY - FARMA WARMIŃSKA

Logo Quality i Farmy


Produkt, który właśnie zakupiłeś jest zarejestrowany w programie identyfikacji i kontroli produktów: Quality WMODR -  zorganizowanym systemie produkcji oraz sprzedaży (QWMODR), dzięki któremu posiadasz pełną wiedzę o jego pochodzeniu i jakości.

Współpracujący Doradca WMODR - dr inż. Rodian Pawłowski - główny specjalista ds. produkcji zwierzecej, chowu i hodowli trzody chlewnej

Producent i pochodzenie wieprzowiny: Gospodasrtwo Rolne "Farma Warmińska" - Najdymowo 39, 11-300 Biskupiec.

Farma Warmińska prowadzi chów świń rasy mangalica. Działa w zakresie produkcji marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MOL). Przetwarza mięso z własnej hodowli, produkując mięso i wędliny pod nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii.

  • Rasa Mangalica jest rodzimą rasa świń węgierskich, chrakteryzująca się bardzo dobrą jakością mięsa i tłuszczu. Odporna na warunki atmosferyczne. Utrzymywana na wybiegach.
  • Żywienie zwierząt: Pasza przygotowywana jest w gospodarstwie, a żywienie opiera się na paszach gospodarskich, objętościowych soczystych (parowane ziemniaki), jak i paszach treściwych. Dodatkowo w celu polepszenia walorów smakowych wieprzowiny stosuje się dodatek wytłoków jabłkowych. Dawka pokarmowa dla tuczników: śruta, ziemniaki parowane, wytłoki z jabłek - około 25%.
  • Biobezpieczeństwo gospodarstwa: Gospodasrtwo spełnia wszytskie wymogi dotyczące bioasekuracji i od lutego 2022 roku posiada zatwierdzony przez Powiatowego Lekarza Weterynarii Plan bezpieczeństwa bologicznego. 
  • Użytkowść tuczna:

- okres tuczu 12 m-cy
- masa ciała - początek tuczu 40 kg
- masa ciała - koniec tuczu ok. 140 kg
- przyrosty dzienne do 500 g
- dzienne spożycie paszy 3 kg

Opracowanie: Rodian Pawłowski