W Unii Europejskiej około 7 % gruntów jest pod produkcją ekologiczną, w Polce jedynie około 3 %. Komisja Europejska obecnie pracuje nad założeniami Zielonego Ładu.
Europejski Zielony Ład to plan działania na rzecz zrównoważonej gospodarski Unii Europejskiej. Jest on podzielony na 10 założeń. Jednym z nich jest program „Farm to Fork” czyli „od pola do stołu”. Program ten zakłada między innymi zwiększenie powierzchni upraw pod produkcją ekologiczną za 10 lat czyli do 2030roku, do 25%. Oprócz zwiększenia udziału upraw ekologicznych w całkowitej powierzchni użytków rolnych program „od pola do stołu” przewiduje:
- zmniejszenie stosowania pestycydów i ryzyka z tym związanego o 50 proc.,
- zmniejszenie stosowania nawozów o co najmniej 20 proc.,
- zmniejszenie o 50 proc. sprzedaży środków przeciwdrobnoustrojowych stosowanych u zwierząt gospodarskich i w akwakulturze oraz
- ulepszone etykietowanie, lepiej zaspokajające potrzeby konsumentów w zakresie informacji na temat zdrowej i zrównoważonej żywności.
Komisja Europejska pracuje nad kompleksowymi działaniami na wielu frontach, aby zachęcić rolników do rolnictwa ekologicznego. Także jest teraz dobry moment, aby pomyśleć o konwersji swojego gospodarstwa.
Zapraszamy do kontaktu z naszymi specjalistami oraz doradcami terenowymi w celu uzyskania szczegółowych informacji na temat rolnictwa ekologicznego.