Coraz większe wymagania środowiskowe, zmieniające się trendy żywieniowe czy rosnące koszty produkcji to główne problemy, z jakimi muszą mierzyć się hodowcy i producenci bydła mięsnego, nie tylko w Polsce, ale w całej Unii Europejskiej.
Konsumenci coraz większą wagę przykładają do zdrowych produktów o jak największych standardach jakościowych, co w przypadku mięsa oznacza konkretne wymagania. Baczniejszą uwagę zwraca się na utrzymanie zwierząt, najlepiej w warunkach sprzyjających środowisku, z jednoczesnym zachowaniem jak najwyższych zasad dobrostanu. Tak produkowane mięso wołowe musi niestety kosztować, co nie zawsze spotyka się z aprobatą konsumenta.
Zaznaczyć należy również, iż w ostatnim czasie produkcji czerwonego mięsa zarzuca się zbyt dużą emisję gazów cieplarnianych i zużycie wody, co dodatkowo stawia tę produkcję w niekorzystnej sytuacji. Jednakże mimo licznych problemów związanych z coraz to nowymi normami nakładanymi na hodowcę, nasz kraj coraz silnej stoi wołowiną, będąc drugim pod względem wielkości eksporterem wołowiny w UE.
Dodajmy, że polskie uwarunkowania geograficzne stwarzają doskonałe warunki do hodowli bydła, a wysokie walory wołowiny, a także wysoka jakość potwierdzona w ramach systemu QMP jest naszym wielkim atutem na światowych rynkach.