wmodr.pl

WMODR >> Wydawnictwa >> Broszury i ulotki >> Produkcja zwierzęca >>

Jak zabezpieczyć bydło mięsne przed chorobami?

Jak zabezpieczyć bydło mięsne przed chorobami?

O tym, że te choroby są powszechne w hodowlach bydła mięsnego i mlecznego, wie każdy hodowca. Choroby bydła mięsnego potrafią spowodować olbrzymie straty, sięgające nawet 20% wszystkich kosztów chowu. Jak więc skutecznie zabezpieczyć hodowlę opasów przed najczęściej występującymi chorobami, takimi jak BVD MD (wirus biegunki bydła i błon śluzowych), IBR (zakaźne zapalenie nosa i tchawicy), czy BRD (syndrom oddechowy u bydła). Wszyscy hodowcy bydła chcieliby, aby ich krowie stado było zdrowe i produktywne. Niestety nie zawsze można uniknąć schorzeń wśród bydła mięsnego. Podstawowa wiedza z zakresu objawów najczęstszych chorób bydła może pomóc zapobiec dalszemu rozwojowi choroby oraz rozprzestrzenieniu się ogniska na resztę stada. Nie każdy jednak wykonuje badania krwi i zdaje sobie sprawę, z tego, co takiego przyciąga do swojej hodowli wraz z zakupem cielęcia. Nie zawsze istnieje możliwość przewidzenia wszystkich niepożądanych aspektów, jakie mogą pojawić się podczas cyklu produkcyjnego, a wpływ na to mają predyspozycje genetyczne, rasa zwierząt, ich wiek, sposób żywienia czy warunki bytowe.

Opracowanie: SW