Jadąc przez wsie naszego województwa w ciągu kolejnych lat widzimy coraz mniej zwierząt gospodarskich. Bydło pozostało tylko w większych stadach, na pastwiskach jest trochę więcej koni – po kilka, kilkanaście sztuk ale w sąsiedztwie budynków inwentarskich bardzo rzadko widać drób, a w większości mniejszych i średnich gospodarstw budynki wcześniej przeznaczone dla zwierząt gospodarskich świecą pustkami. Ogródki warzywne też nie są powszechne. Większość żywności kupujemy w sklepie, najłatwiej w markecie, najczęściej wyprodukowaną z surowców masowych, wielokrotnie przetworzonych i skutecznie zakonserwowaną. Tymczasem takie postępowanie niewiele ma wspólnego ze świadomym wyborem i jeszcze mniej z zasadami dobrej diety. Dobra dieta powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb, preferencji smakowych i aktywności fizycznej. Co więcej – powinna zmieniać się z wiekiem, a nawet z porami roku. Dobra dieta powinna nam smakować. Tylko wtedy ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Dietetyczne trendy należy traktować jako wskazówki i inspiracje, a nie jako wyrocznię w sprawie komponowania własnej diety. Planując swój jadłospis wystarczy, że będziemy się trzymać 5 najważniejszych zasad współczesnej dietetyki:
- Odżywiaj się regularnie.
- Jedz jak najwięcej warzyw (i maksymalnie 2 porcje owoców dziennie).
- Ogranicz spożycie węglowodanów.
- Pij dużo wody (płynów).
- Wybieraj produkty jak najmniej przetworzone.
Największy odsetek stulatków żyje w 5 regionach świata. Są to tzw. „niebieskie strefy”: Ikaria (Grecja), Okinawa (Japonia), Ogliastra (Sardynia), Loma Linda (Kalifornia) i Nicoya (Kostaryka). Udowodniono, że sekretem długiego życia w zdrowiu jest aktywne życie społeczne, spożywanie lekkich posiłków na bazie nieprzetworzonych, lokalnych produktów oraz codzienna umiarkowana aktywność fizyczna. Do podstawowych produktów żywnościowych, całkowicie naturalnych i nieprzetworzonych należą świeże kurze jaja.