W obecnej sytuacji gospodarczej Polski rozwój produkcji zwierzęcej, zwłaszcza bydła, w znacznej mierze jest uzależniony od produkcji tanich, dobrej jakości własnych pasz gospodarskich, takie też zapewniają nam pasze z trwałych użytków zielonych.
Oprócz tego ekosystemy trawiaste mają duże znaczenie przyrodnicze, spełniają funkcję:
- fitosanitarną – neutralizacja przykrych zapachów, pyłów, wydzielanie olejków eterycznych,
- ochronną wód i gleb – chronią przed erozją, ubytkiem substancji organicznej w glebach, przeciwdziałanie eutrofizacji gleb,
- biogeochemiczną – bariera ograniczająca migrację związków chemicznych czy materiałów z pól uprawnych do wód powierzchniowych i wgłębnych,
- klimatyczną – tworzą specyficzny mikroklimat,
- przyrodniczą – zachowanie cennych siedlisk oraz terenów stanowiących ostoję wielu gatunków roślin i zwierząt,
- zdrowotną – zioła pozytywnie wpływają na zdrowie zwierząt i pośrednio na ludzi,
- krajobrazową i estetyczną – cenny składnik krajobrazu, barwny aspekt łąk. Zbiorowiska te absorbując znaczne ilości zanieczyszczeń pochodzących z powietrza odgrywają rolę tzw. zielonego filtra przyrody.
Jednak niezależnie od przedstawionych funkcji użytki zielone stanowią podstawowe źródło wysokowartościowej paszy w postaci zielonek, siana czy sianokiszonek. W warunkach polskich często potencjał ten jest niewykorzystywany, gdyż użytki zielone traktowane są zwykle bez większej troski, co prowadzi do obniżenia wydajności produkcyjnej.