wmodr.pl

WMODR >> Wydawnictwa >> Broszury i ulotki >> Produkcja roślinna >>

Rodzime źródła białka a uprawa roślin bobowatych

Rodzime źródła białka a uprawa roślin bobowatych

Soja Glycine max (L.) Merr. z punktu widzenia botanicznego należy do grupy bobowatych grubonasiennych, ale pod kątem jej przeznaczenia gospodarczego jest użytkowana jako roślina oleista. W Azji, skąd pochodzi stanowiła podstawę pożywienia już 3 tysiące lat p.n.e. a do Europy została wysłana przez misjonarzy w Chinach w XVII wieku. Obecnie jest uprawiana w wielu regionach świata, głównie w Ameryce Północnej i Południowej oraz Azji.

Jest jedną z najbardziej wartościowych roślin uprawnych, ze względu na dużą zawartość w niej białka o bardzo dobrym składzie aminokwasowym (35-44%) i dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (18-22%) w nasionach. Dzięki temu jest cennym surowcem do produkcji pasz i żywności. Soja dostarcza również witaminy i składniki mineralne (szczególnie wysoka zawartość witamin z grupy B). Jest również ważnym źródłem azotu, potasu, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu. Nasiona soi oraz produkty powstałe w wyniku ich przetwarzania mogą być szeroko stosowane w żywieniu zwierząt.

Opracowanie: SW