Rolnictwo ekologiczne przyczynia się do ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt, jak również do rozwoju obszarów wiejskich,
Rolnictwo ekologiczne jest najbardziej pro-środowiskową metodą produkcji rolnej. Jest to obszar bardzo ważny, ale wymaga on ciągłych zmian w celu zwiększenia udziału tego sektora produkcji. Można śmiało podkreślić, że rolnictwo ekologiczne staje się trendem krajowym
Rolnictwo ekologiczne przyczynia się do ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt, jak również do rozwoju obszarów wiejskich,
Bardzo często podkreśla się dwoistą naturę systemu rolnictwa ekologicznego. Jest to przede wszystkim system wpływający pozytywnie na środowisko naturalne, co z kolei przyczynia się do osiągania szeroko rozumianych korzyści rolnośrodowiskowych. Z drugiej jednak strony rolnictwo ekologiczne jest odpowiedzią na zmieniającą się strukturę popytu na rynku i rosnącą świadomość konsumentów konsument coraz częściej stwierdza, że tylko żywność powstała w warunkach jak najbardziej zbliżonych do naturalnych spełni jego oczekiwania.
W gminie Jeziorany w ostatnich latach coraz więcej ok 40% gospodarstw zostało objęte systemem rolnictwa ekologicznego.
Przykładem takiego gospodarstwa w województwie warmińsko-mazurskim, gminie Jeziorany jest gospodarstwo Państwa Lefevre.
Gospodarstwo Lefevre to odrobina Paryża przeniesiona na Warmię. Gospodarstwo położone jest w województwie warmińsko-mazurskim, w miejscowości Kiersztanowo nieopodal Jezioran. Prowadzone jest przez Państwo Magdalenę i Stefana Levefre, ludzi pochłoniętych pasją do obcowania z naturą i tradycją, którą rozpowszechniają wśród lokalnej społeczności. Miejsce to jest urokliwe, niesamowite ze względów, iż tworzy je ciepła i pełna pasji rodzinka Lefevre. Pan Stefan to rodowity Francuz, który od kilkunastu lat mieszka w Polsce, a od kilku na stałe na warmińskiej prowincji. Wypalił się po wielu latach pracy w korporacji i planowania wieloletnich strategii handlowych. Postanowił zwolnić i robić to, co sprawia mu satysfakcję. Jak sam mówi, dopiero teraz jest w stanie rozliczyć się z wykonywanych zadań. Wcześniej efekty przychodziły dopiero po miesiącach.. W życiu na wsi towarzyszy mu żona Pani Magda, projektantka wnętrz. Na miejscu dzieje się wiele ciekawych przedsięwzięć artystycznych jak np. spektakle w ramach Teatru Niezbyt Zwyczajnego. W lecie kwitnie ogród warzywny, a okoliczne łąki, stawy i pastwiska kuszą przyjezdnych cudnym zapachem dzikiej krainy.
Owczarnia Lefevre jest gospodarstwem rodzinnym zajmującym się produkcją roślinną i zwierzęcą. Gospodarstwo objęte jest systemem rolnictwa ekologicznego i jest pod nadzorem jednostki certyfikującej od 2014 roku. Symbolem agroturystyki są tzw. ,,dziewczyny,” czyli owce francuskiej rasy Lacaune. 50 sztuk, z ich mleka powstają sery.
Gospodarstwo zajmuje się produkcją serów świeżych i długodojrzewających: sertom i roqueford.
W 2016 r na ogólnopolskim festiwalu serów gospodarstwo Państwa Lefevre zostało docenione i zdobyło główną nagrodę w konkursie za najlepszy ser ,,czarna owca”. W gospodarstwie hodowane są króliki rasy Fauve de Bourgogne oraz trójkolorowe kury rasy barnevelder i orpington. W pobliskim sadzie zadomowiły się pszczoły, dostarczające smakowite miody. Z jagnięciny własnego chowu powstają kiełbasy długodojrzewające , różnego rodzaju przetwory oraz wędliny, natomiast z królików powstają pasztety typu Rillettes oraz smalec.