wmodr.pl

WMODR >> Aktualności >> Wieści z PZDR >>

Hala namiotowa jako całoroczna obora dla bydła

Data utworzenia: 02-03-2022 ; Data wydarzenia: 16-02-2022 ; Powiat: lidzbarski

W dniu 16-02-2022r. doradcy z ZD z Lidzbarka Warmińskiego uczestniczyli w wydarzeniu zaprezentowania nowej namiotowej obory tunelowej.  Wydarzenie zorganizowane było przez pracowników Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka z Dorotowa w miejscowości Rogiedle gmina Lubomino.

W gospodarstwie znajduje się nowoczesna obora o stalowej konstrukcji. Jednak to nie w oparciu o nowo stawiane tradycyjne budynki inwentarskie powiększane jest stado. Jałówki utrzymywane są w halach namiotowych. Nie jest to rozwiązanie sezonowe. Zwierzęta przebywają w halach przez cały rok. Są to tunelowe, modułowe rozwiązania dla rolnictwa. Obiekty posiadają specjalną metalową konstrukcję, na którą naciągane jest wytrzymałe pokrycie.

Bardzo dużą rolę odgrywa chęć dalszego rozwoju swoich gospodarstw przez rolników, a hale z plandeki to szybki w realizacji projekt, w dodatku dużo tańszy od budynków tradycyjnych, co powoduje, że jest on coraz częściej wybierany przez hodowców bydła, bez znaczenia na region kraju czy wielkość hodowli. Trwałość hal oraz ich uniwersalność szybko przekonują do siebie coraz większą liczbę osób.

Istnieje możliwość szczelnego zamknięcia hal poprzez zastosowanie szczytów z bramami.

Poprzez zastosowanie jasnej plandeki lub białego pasa doświetlającego uzyskujemy odpowiednie naświetlenie oraz korzystną temperaturę w okresie letnim.

Hodowcy znaleźli alternatywne rozwiązanie nowej obory, którą jest namiotowa hala tunelowa. W myśl prawa budowlanego nie jest to stały budynek gospodarczy i do jego budowy nie potrzeba więc ani zgody sąsiadów, ani wszelkich zezwoleń budowlanych. Jest to bowiem obiekt osadzony na kotwach zagłębionych w grunt na ok. 1 m.

Obora namiotowa, która powstała w połowie 2021 roku, posiada wymiary 12x39 m, a jej wysokość w szczycie wynosi ponad 6 m, co – jak zapewniają gospodarze – gwarantuje odpowiednio dużą kubaturę obiektu i tym samym dobry mikroklimat.

Opracowanie: Anna Łada-Bałuch