WMODR >> Aktualności >> Wieści z PZDR >>

Inkubator Przetwórstwa Lokalnego -Warmiński Gościniec Kuchenny

Data utworzenia: 08-11-2021 ; Data wydarzenia: 15-10-2021 ; Powiat: lidzbarski

Dnia 15-10-2021r. odbyło się spotkanie w Inkubatorze Przetwórczości – Warmińskim Gościńcu Kuchennym w Jarandowie k/Lidzbarka Warmińskiego. To inicjatywa utworzenia i funkcjonowania pierwszego w województwie warmińsko-mazurskim przedsiębiorstwa spożywczego, w którym jest wykonywana działalność w zakresie przetwarzania, dystrybucji i wprowadzenia na rynek żywności pochodzenia roślinnego, skierowana do małych gospodarstw rolnych zainteresowanych wynajmem jego infrastruktury pod przetwórstwo rolno-spożywcze. Przetwarzanie produktów w odpowiednich warunkach przyczyni się też do profesjonalnego „przetwórstwa i produkcji domowej”.

W Gościńcu Kuchennym mogą być przetwarzane wszelkie produkty roślinne w każdej postaci poprzez marynowanie, pieczenie, suszenie, gotowanie, pakowane poprzez wekowanie w słoiki, czy opakowania termozgrzewcze. Może też służyć przechowywaniu produktów. Infrastruktura inkubatora musi spełniać wymagania weterynaryjne, sanitarne i ochrony środowiska.

Inkubator  odpowiada na rosnące zapotrzebowanie konsumentów w zakresie żywności wysokiej jakości w szczególności z lokalnych surowców produkowanych metodami tradycyjnymi, przyczynia się do rozwoju, promocji i legalnej sprzedaży oraz poprawy jakości żywności wytworzonej bezpośrednio przez rolnika, jak i do promocji samego regionu, w którym mieszkają rolnicy.

Warmiński Gościniec Kuchenny zapewnia za darmo w ramach współpracy doradztwo właściwego oznaczania swoich produktów (etykietowanie) narzędzia informatyczne potrzebne do sprzedaży i dystrybucji produktów rolnych, doradztwo księgowe, prawa żywnościowego i nie tylko oraz technologiczne.

pytania można kierować pod nr tel. 695 603 590

Opracowanie: Anna Łada-Bałuch