WMODR >> Aktualności >> Wieści z PZDR >>

Produkcja ziemniaka do celów spożywczych i przemysłowych, ekonomia i bioasekuracja fitosanitarna

Data utworzenia: 29-11-2019 ; Data wydarzenia: 19-11-2019 ; Powiat: nowomiejski

Produkcja ziemniaka do celów spożywczych i przemysłowych, ekonomia i bioasekuracja fitosanitarna
 
 

         Po zakończeniu tegorocznych zbiorów jest czas na uaktualnienie swojej wiedzy, w związku z tym 19.11.2019 r. w Gminnym Centrum Kultury w Kurzętniku odbyło się szkolenie gminne na temat produkcji ziemniaka do celów spożywczych i przemysłowych, ekonomiczne aspekty uprawy, bioasekuracja fitosanitarna. Spotkanie zaczęło się od wykładu Pani Mai Jurczak, starszej specjalistki w Dziale Technologii Produkcji Rolniczej Warmińskiego-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie, która opowiedziała o prawidłowej uprawie, nawożeniu i ochronie ziemniaków, a także o prawidłowej dezynfekcji maszyn do zbioru. Następnie głos zabrał Pan Jan Wiechowski, kierownik Oddziału Państwowej Inspekcji Ochrony roślin i Nasiennictwa w Nowym Mieście Lubawskim, który opowiedział o zagrożeniach związanych z chorobami bakteryjnymi ziemniaka.

Kolejnym punktem spotkania była prelekcja przedstawicielki KRUS w Nowym Mieście Lubawskim  - Pani Anny Piątek, która przeprowadziła wykład na temat zasad bezpieczeństwa i zagrożeń związanych z pracą w rolnictwie. Po zakończeniu tej części przeprowadzono konkurs dla zgromadzonych rolników, zwycięzcy otrzymali atrakcyjne nagrody - m. in. gaśnice, apteczki, odzież ochronną.
Niecodziennym gościem na szkoleniu był kot, który z zaciekawieniem wysłuchał całego szkolenia.
Serdecznie podziękowania dla prelegentów za odświeżenie niezbędnej wiedzy, a rolnikom za przybycie i aktywny udział w szkoleniu.

 

Opracowanie: Iwona Jakielska