- Upowszechnianie informacji nt. zasad zapobiegania ASF i grypie ptaków.
- Dostosowanie do zmian klimatycznych oraz ochrona wód, gleby i powietrza (uwzględniająca wymagania ramowej dyrektywy wodnej, dyrektywy azotanowej, dyrektywy NEC, aktualnych inicjatyw Zielonego Ładu), w tym:
- racjonalne gospodarowanie wodą w rolnictwie (w tym poprzez zwiększenie retencji wodnej i działalność lokalnych partnerstw wodnych),
- dobre praktyki rolnicze mające na celu ochronę wód przed zanieczyszczeniem azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych, program azotanowy,
- ochrona i sposoby utrzymania żyzności gleb,
- dobre praktyki rolnicze dotyczące ograniczenia emisji amoniaku do powietrza,
- dobre praktyki dotyczące redukcji gazów cieplarnianych,
- ograniczenie ryzyka związanego z stosowaniem środków ochrony roślin.
- Produkcja żywności wysokiej jakości, w tym w zakresie:
- rolnictwa ekologicznego,
- bezpieczeństwa żywności oraz ochrony zwierząt w zakresie przepisów obowiązujących przy uboju z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią,
- przeciwdziałania antybiotykooporności u ludzi i zwierząt,
- zdrowia zwierząt ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień dotyczących chorób zwierząt, w tym chorób, które przenoszą się lub są przenoszone na ludzi, ogólnych zasad bioasekuracji, zależności między zdrowiem zwierząt, dobrostanem zwierząt i zdrowiem ludzi,
- produkcji i wykorzystania krajowych źródeł białka,
- ograniczania ryzyka rozprzestrzeniania się bakteriozy pierścieniowej ziemniaka oraz agrofagów kwarantannowych ziemniaka.
- Produkcja żywności w gospodarstwie i wprowadzenie jej na rynek na małą skalę, w tym w ramach takich form działalności jak: rolniczy handel detaliczny, działalność marginalna, lokalna i ograniczona, sprzedaż bezpośrednia oraz rzeźnie o małej zdolności produkcyjnej położone na terenie gospodarstwa.
- Pozażywnościowe wykorzystanie surowców i produktów rolniczych.
- Współpraca i różne formy wspólnego działania (formalne i nieformalne), w szczególności grupy i organizacje producentów, spółdzielnie, grupy operacyjne EPI.
- Prowadzenie i wykorzystanie ewidencji przychodów i rozchodów rolników.
- Wdrażanie Wspólnej Polityki Rolnej, w tym upowszechnianie informacji na temat założeń Planu Strategicznego WPR.
Ponadto priorytetem przekrojowym jest poszerzanie współpracy i wymiany wiedzy pomiędzy partnerami Systemu Wiedzy i Innowacji w Rolnictwie (AKIS), w szczególności pomiędzy nauką a praktyką rolniczą. Jedną ze szczególnych metod pracy doradczej będzie doradztwo grupowe, działania w ramach zespołów tematycznych, a także działania na rzecz rozwoju sieci gospodarstw demonstracyjnych.