Projekt WhiteVeg jest realizowany w ramach inicjatywy Grup Operacyjnych EPI (Europejskie Partnerstwo Innowacyjne), która stanowi część szerszego europejskiego partnerstwa na rzecz wydajnego i zrównoważonego rolnictwa.
W ramach Działania „Współpraca” wspierane jest tworzenie i funkcjonowanie Grup Operacyjnych EPI, zrzeszających rolników, jednostki naukowe, przedsiębiorców, posiadaczy lasów, podmioty doradcze. Uczestnikami Grup EPI mogą być także inne podmioty działające na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich np. samorządy, organizacje pozarządowe, związki rolnicze itp. Wsparcie dotyczy tworzenia i funkcjonowania grup operacyjnych na rzecz innowacji oraz realizacji przez te grupy projektów, których przedmiotem jest: opracowanie i wdrożenie nowego lub znacznie udoskonalonego produktu lub nowych lub znacznie udoskonalonych technologii lub metod organizacji lub marketingu dotyczących produkcji, przetwarzania lub wprowadzania do obrotu produktów.
Działanie „Współpraca” w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 wspiera tworzenie i funkcjonowanie Grup Operacyjnych EPI, które realizują innowacyjne projekty.
Głównym celem projektu jest opracowanie innowacyjnych przetworów warzywnych, które zachowują wysokie wartości odżywcze, z wykorzystaniem unikalnych odmian buraka białego („śnieżna kula”) i marchwi białej.
Projekt kładzie nacisk na wprowadzenie innowacyjnych technologii uprawy i metod organizacji produkcji, co ma przyczynić się do rozwoju lokalnego rolnictwa i przemysłu przetwórczego.
Konferencja stanowiła podsumowanie dotychczasowych osiągnięć projektu, prezentując wyniki badań naukowych i praktyczne zastosowania opracowanych technologii.
Kluczowe tematy prezentowane przez pracowników Państwowego Instytutu Badawczego Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw w Skierniewicach:
- „Rolnictwo regeneratywne na przykładzie uprawy marchwi białej i buraka białego” (Artur Kowalski) – prezentacja skupiała się na nowoczesnych, zrównoważonych metodach uprawy, które mają na celu poprawę jakości gleby i redukcję negatywnego wpływu na środowisko.
- „Przydatność przetwórcza buraka białego i marchwi białej uprawianych w sposób tradycyjny i regeneratywny” (Jan Piecko) – omówiono wpływ różnych metod uprawy na właściwości przetwórcze warzyw, ich skład chemiczny i przydatność do produkcji innowacyjnych przetworów.
Projekt jest realizowany przez interdyscyplinarną Grupę Operacyjną, w skład której wchodzą:
- Tymbark – MWS sp. z o.o. (przemysł przetwórczy).
- Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy (nauka i badania).
- Gospodarstwa Rolne Kamila Szwejkowska (praktyka rolnicza).
- Gospodarstwo Rolne Piotra Chmielowskiego (praktyka rolnicza).
- Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie (doradztwo i wsparcie dla rolników).
GO stanowi przykład efektywnej współpracy między nauką, biznesem i praktyką rolniczą, co jest kluczowe dla wdrażania innowacji w sektorze rolno-spożywczym.
Szczegółowe informacje o projekcie WhiteVeg są dostępne na oficjalnej stronie internetowej: https://whiteveg.pl/