W dniu 18 listopada 20214 r. w Morągu odbyło się ostatnie seminarium poświęcone tym razem tematyce zwierzęcej pn. „Omówienie i podsumowanie wyników wizyt demonstracyjnych ze szczególnym uwzględnieniem rekomendowanych elementów innowacyjnych i dobrych praktyk” w zakresie: bydła mięsnego, bydła mlecznego, owiec, kóz i kur niosek w ramach realizacji operacji „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych”.
Otwarcia dokonał Mateusz Cygan, dyrektor WMODR z siedzibą w Olsztynie, który przedstawił założenia oraz uzyskane efekty wynikające z realizacji operacji, której celem jest upowszechnienie wśród rolników dobrych praktyk lub innowacyjnych rozwiązań stosowanych w ekologicznym systemie produkcji żywności.
Podczas wydarzenia wykłady wygłosili:
- dr hab. inż. Mariola Grzybowska-Brzezińska, prof. UWM, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie - Marketing produktów i przetworów ekologicznych pochodzenia zwierzęcego
- prof. dr hab. inż. Bożena Kiczorowska, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie oraz dr hab. Piotr Wójcik, prof. IZ PIB, Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy - Przedstawienie wyników i wniosków z prowadzenia obiektów demonstracyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem rekomendowanych elementów innowacyjnych i dobrych praktyk
- dr hab. Kazimierz Obremski, prof. UWM, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie - Przeciwdziałanie chorobom i dobre praktyki weterynaryjne w ekologicznej produkcji zwierzęcej
Prelegenci skupi się na kluczowych wnioskach i rekomendacjach w zakresie chowu bydła mięsnego, mlecznego, owiec, kóz, oraz kur niosek, ze szczególnym naciskiem na elementy innowacyjne i dobre praktyki, które uczestnicy mieli okazję zaobserwować podczas wizyt demonstracyjnych prowadzonych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego. Wymianie doświadczeń i spostrzeżeń, które mogą stanowić inspirację do wdrożenia nowoczesnych rozwiązań w produkcji zwierzęcej oraz nawiązaniu dyskusji nad wyzwaniami i możliwościami wdrożenia w szerszej skali praktyk i innowacji przyczyniając się tym samym do podniesienia efektywności i zrównoważonego rozwoju gospodarstw.
W seminariach podzielonych na 3 bloki tematyczne:
- zboża, bobowate, kukurydza, ziemniaki, rzepak i przetwórstwo zbóż
- warzywa, sady, rośliny jagodowe, zioła przetwórstwo owoców lub warzyw
- bydło mięsne, bydło mleczne, świnie, owce, kozy przetwórstwo mleka, mięsa, ubojnia
uczestniczyło łącznie 150 osób - rolników, domowników rolników i/lub małżonków funkcjonujących na obszarze WMODR. Spotkania cieszyły się dużą popularnością, o czym świadczyły liczne indywidualne rozmowy z prelegentami. Był to owocny czas wymiany wiedzy i doświadczeń, który pozytywnie wpłynie na dalszy rozwój praktyk w rolnictwie ekologicznym.
Więcej informacji o realizacji projektu i obiektach demonstracyjnych znajdą Państwo na stronach:
https://www.cdr.gov.pl/projekty-i-wspolpraca/demonstracje-ekologia(otwiera się w nowej karcie)
Zapraszamy do obejrzenia filmu promującego gospodarstwa ekologiczne w zakresie tematycznym bydła mięsnego, bydła mlecznego, owiec, kóz i kur niosek