W październiku 2024 roku zakończył się ostatni z trzech zaplanowanych cykli wizyt demonstracyjnych w naszym województwie, realizowanych w ramach operacji „Demonstracje z zakresu nowoczesnych technologii chowu i hodowli bydła ras mięsnych”. Operacja ma zasięg ogólnopolski, a jej realizacja potrwa do końca czerwca 2025 roku.
Operacja realizowana jest w ramach Konsorcjum wraz z Instytutem Zootechniki w Balicach, Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz szesnastoma Ośrodkami Doradztwa Rolniczego, którego liderem jest Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie. Uczestnikami demonstracji są rolnicy, domownicy rolników, małżonkowie rolników, osoby zatrudnione w rolnictwie, właściciele lasów, wnioskodawcy operacji typu „Premie dla młodych rolników”, w ramach poddziałania „Pomoc w rozpoczęciu działalności gospodarczej na rzecz młodych rolników”. Operacja ma na celu promowanie i upowszechnianie wśród rolników dobrych praktyk i innowacji w zakresie chowu i hodowli bydła ras mięsnych. W województwie warmińsko-mazurskim, w ostatnim etapie, demonstracje przeprowadzane były w dwóch gospodarstwach:
- w gospodarstwie Pana Krzysztofa Golmanowskiego, znajdującym się w gminie Kurzętnik, gdzie prowadzona jest hodowla i opas bydła mięsnego rasy Hereford,
- w gospodarstwie ,,ECO-PROGRES” Spółka z o.o. z siedzibą w Ełku, gospodarstwo zlokalizowane jest w gminie Olecko. Gospodarstwo zajmuje się hodowlą bydła mięsnego rasy Limousine.
W projekcie wzięło udział 210 uczestników, którzy podzieleni byli na 12 grup. Każda grupa odbyła 3 spotkania w ramach swojej demonstracji. Temat demonstracji: „Poprawa efektywności zarządzania stadem bydła mięsnego poprzez implementację inteligentnego, bezstresowego, zdalnego monitorowania zmian masy ciała bydła – CalmScale”. Rozwiązanie to jest wykorzystywane do bezstresowego i zdalnego monitorowania zmian masy ciała zwierząt w systemach wolnostanowiskowych i może mieć zastosowanie zarówno dla większości systemów produkcji bydła mięsnego. Monitorowanie zmiany masy ciała zwierząt ma szczególne znaczenie do oceny efektywności produkcji żywca wołowego, jest indykatorem zdrowia zwierząt oraz wskaźnikiem prawidłowego żywienia, jest więc niezbędne do prawidłowego zarządzania stadem bydła i w zmodyfikowanej postaci może mieć zastosowanie dla innych gatunków zwierząt gospodarskich. Istotą rozwiązania jest to że zwierzęta korzystają z systemu wagowego bez konieczności ich przemieszczania i stresowania. Urządzenie zlokalizowane jest w strefie pojenia zwierząt które musi znajdować się w każdym boksie w którym przebywają zwierzęta. Ważenie następuje w momencie pojawienia się zwierzęcia w strefie pojenia po uprzedniej automatycznej identyfikacji osobnika.
Dziękujemy rolnikom, którzy udostępnili swoje gospodarstwa, oraz wszystkim uczestnikom. Mamy nadzieję, że udział w demonstracjach przyczynił się do wymiany doświadczeń oraz skutecznego propagowania dobrych praktyk i innowacji w zakresie chowu i hodowli bydła ras mięsnych.