wmodr.pl

WMODR >> Informacje branżowe >> Produkcja zwierzęca >> Bydło mleczne i mięsne >>

Główne rasy bydła mlecznego

Główne rasy bydła mlecznego

Rasy bydła mlecznego

Bydło holsztyńskie (holsztyńsko –fryzyjskie)

Rasa ta wywodzi się od czarno-białego bydła fryzyjskiego sprowadzanego głównie z Holandii do Ameryki od początku XVII wieku.  W USA w połowie XIX wieku powstały związki zrzeszające hodowców bydła tej rasy. Wprowadzenie do praktyki hodowlanej efektywnych metod i programów, w połączeniu z intensywnym żywieniem, spowodowało bardzo szybki postęp genetyczny i  wykształcenie rasy różniącej się typem, budową i produkcyjnością od ówczesnego europejskiego bydła czarno-białego, które w krajach europejskich prezentowało kombinowany typ użytkowania. W drugiej połowie XX wieku na skutek odmiennej polityki hodowlanej przeciętna krowa holsztyńska była wyższa od przeciętnej holenderskiej krowy czarno-białej o 12 cm, ważyła o około 100 kg więcej i co najważniejsze dawała  1 700 kg mleka więcej w czasie laktacji. Imponujące cechy użytkowe rasy spowodowały powszechne jej wykorzystywanie do doskonalenie lokalnych odmian czarno-białego bydła fryzyjskiego, które z czasem przekształciło się w krzyżowanie wypierające. Skutkiem krzyżowania jest dominacja bydła holsztyńskiego na całym świecie. Szacuje się, że bydło tej rasy stanowi około 29% światowej populacji bydła mlecznego. Na świecie rasa ta hodowana jest w USA, Kanadzie, Izraelu, kontynencie afrykańskim oraz Europie Jest to rasa o najwyższej mleczności, wymaga jednak dobrych warunków, a zwłaszcza dobrego żywienia.
Umaszczenie bydła holsztyńskiego jest czarno-białe oraz czerwono-białe.  Bydło holsztyńsko-fryzyjskie posiada rogi, odznacza się ostrością kształtów tułowia oraz słabym umięśnieniem. Bydło holsztyńskie jest bydłem dużym osiągające 140 cm wysokości w kłębie oraz masę ponad 650 kg. Często występują krowy  o masie ponad 700 kg. Masa dorosłego buhaja oscyluje w granicach 1000-1300 kg. Bydło holsztyńskie jest bydłem wcześnie dojrzewającym – często krowy cielą się po raz pierwszy w wieku 24 miesięcy.

Krowa Rasy holsztyńsko-fryzyjskiej


Bydło rasy Jersey

Pochodzi z wyspy Jersey usytuowanej na kanale La Manche, między Francją a Anglią. Podstawą żywienie krów na wyspie są do dziś bardzo dobre pastwiska. Wielka dbałość o poprawność budowy krów wpisanych do ksiąg prowadzonych na wyspie od 1886 roku zaowocowała bardzo ujednoliconą, typową dla bydła mlecznego budową. Bydło rasy Jersey charakteryzuje się niedużą budową. Dorosłe krowy ważą około 370 kg przy wysokości w kłębie 120 cm. Buhaje osiągają ok. 600 kg przy wysokości w kłębie około 144 cm. Jest to najmniejsza rasa bydła spośród głównych ras bydła mlecznego. Sylwetka krów jest smukła, zgrabna o słabym umięśnieniu. Umaszczenie typowe dla bydła jest jednolicie szare lub jasnoczerwone z charakterystyczną białą obwódką wokół śluzawicy. Buhaje cechują się ciemniejszym umaszczeniem. Rasa ta jest wcześnie dojrzewająca – porody w wieku około 25 miesięcy.  Z uwagi niewielką masę nowo narodzonych cieląt (ok. 25 kg) porody należą do łatwych. Rasa pomimo niewielkich rozmiarów cechuje się wysoką wydajność mleczną. Mleko pochodzące od krów rasy jersey  zawiera wysoką zawartość tłuszczu oraz ma charakterystyczny żółty kolor. Barwa mleka związana jest z wysoką zawartością karotenu, który jest przerabiany na witaminę A gorzej niż u krów innych ras mlecznych. Obecnie największą populację, krów tej rasy posiadają: USA, a w Europie – Dania. W Polsce w roku 2015 populacja krów ocenianych przez PFHBiPM 1021 sztuk.

Krowa rasy jersey

 

Bydło rasa Ayrshire


Rasa ta została wyhodowana w hrabstwie Ayr w południowo-zachodniej Szkocji z miejscowego bydła celtyckiego uszlachetnianego bydłem fryzyjskim, flamandzkim oraz shorthornami. Hodowana jest głównie w : USA, Nowej Zelandii, Finlandii oraz Wielkiej Brytanii. W Polsce rasa ta nie występuje. Bydło rasy arshier jest średniej wielkości, o czerwono-białym umaszczeniu i zgrabnych lirowatych rogach. Umaszczenie buhajów jest ciemniejsze, a często przechodzące w ciemnowiśniowe. Jest to rasa odporna na warunki środowiskowe, dobrze wykorzystująca paszę, o dobrym zdrowiu i płodności. Waga dorosłej krowy wynosi około 500 kg przy wysokości w kłębie 130cm. Buhaje są większe i ważą średnio około 800 kg przy wysokości w kłębie 140 cm. Rasa wcześnie dojrzewająca – porody w wieku  27-30 miesięcy. Średnia wydajność mleczna krowy to około 6000kg mleka.

Krowa rasy Ayrshire

 

Bydło rasy Montbeliarde

Rasa ta pochodzi z regionu Franche-Comte położonego we wschodniej części Francji. Po raz pierwszy zarejestrowano ją w 1889 r. Mleko pochodzące od tych krów idealnie nadaje się do produkcji serów (głównie długodojrzewających), dzięki dużej zawartości białka oraz dużej zawartości frakcji B Kappa Kazeiny. Bydło to charakteryzuje się wysoką płodnością, długowiecznością (5 i więcej laktacji), odpornością i łatwością przystosowania się do różnych warunków.  Bydło rasy montbeliarde cechuje się odpornością na mastitis oraz kulawiznę (mocne nogi).  Umaszczenie bydła jest czerwono-białe. Jest bydłem dużym. Waga dorosłych krów wynosi około 650 kg przy wysokości w kłębie 145 cm. Buhaje osiągają masę od 900 do 1200 kg. Wydajność jaką można uzyskać od krowy oścyluje w granicach 7000-9000 kg rocznie.

Krowa rasy Montbeliarde

 

Opracowanie: Sylwia Walesieniuk