„Bitwa Regionów” w Pieckach – kulinarne święto tradycji i integracji lokalnych społeczności
20 lipca 2025 roku, plac przy Muzeum Regionalnym im. Walentyny Dermackiej z Sapiehów w Pieckach stał się areną smaków, zapachów i lokalnych tradycji. Wszystko za sprawą kolejnej edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”, który zgromadził Koła Gospodyń Wiejskich z powiatów: piskiego, szczycieńskiego oraz mrągowskiego.
W wydarzeniu uczestniczył również Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie, który reprezentowała Małgorzata Chojnicka, doradca z Zespołu Doradców w Mrągowie. Obecność Ośrodka była doskonałą okazją do promocji działalności doradczej, budowania relacji z mieszkańcami oraz wspierania rozwoju obszarów wiejskich.
Uczestniczące Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały potrawy inspirowane lokalną kuchnią i regionalnymi składnikami, które oceniało jury w składzie:
-
Dariusz Bałdyga – szef kuchni, ambasador kuchni mazurskiej,
-
Aleksandra Juszkiewicz – zwyciężczyni 9. edycji programu MasterChef,
-
Grzegorz Cisek – nauczyciel i absolwent Akademii Kulinarnej Kurta Schellera.
Wyniki konkursu:
-
I miejsce – KGW „Pieckowianie” w Nawiadach za kaczkę faszerowaną z kaszą i grzybami leśnymi,
-
II miejsce – KGW Jerutach „Bombowe Babeczki” za „Jeruckiego Chrupaka z Pieczarką”,
-
III miejsce – KGW w Komorowie „Komorowska Słodycz” za „Mazurski Rarytas: Kaczkę z Proziakiem i Leśną Nutą”.
Konkursowi towarzyszył również 7. Festiwal Ceramiki w Pieckach, który nadał wydarzeniu wyjątkowego klimatu. Festiwal był okazją do integracji mieszkańców, prezentacji lokalnej twórczości i wymiany doświadczeń między artystami i pasjonatami rękodzieła.