wmodr.pl

WMODR >> Informacje branżowe >> Ochrona środowiska i klimatu >> Demonstracje >>

Podsumowanie demonstracji z wykorzystaniem preparatów probiotycznych w gospodarstwach rolnych w roku 2024

Podsumowanie demonstracji z wykorzystaniem preparatów probiotycznych w gospodarstwach rolnych w roku 2024

Od 2022 roku Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie prowadzi  we współpracy z firmą ProBiotics Polska demonstracje na bazie probiotechnologii w gospodarstwach rolnych. W obecnym roku demonstracje rolnicze były prowadzone w  10 gminach województwa warmińsko-mazurskiego, objęły gospodarstwa o zróżnicowanej specjalizacji produkcyjnej i różnym potencjale glebowym. Były to zarówno gospodarstwa prowadzące system produkcji ekologicznej, jak również konwencjonalnej.

Preparaty zastosowano na uprawach konwencjonalnych oraz ekologicznych. Zabiegi zaplanowano również w chowie i hodowli bydła mlecznego oraz owiec, stosując preparaty do bioasekuracji pomieszczeń i zwierząt.

 

Demonstracje z zastosowaniem pożytecznych mikroorganizmów w 2024 r.

Gospodarstwa ekologiczne

Gospodarstwa konwencjonalne

Gmina Kętrzyn – samopsza ozima

Gmina Lubawa – burak cukrowy

Gmina Elbląg – bobik

Gmina Miłakowo – orkisz ozimy

Gmina Pieniężno – koniczyna inkarnatka

Gmina Miłki – rzepak ozimy

Gmina Rozogi – warzywa oraz pomidory pod folią

Gmina Lubomino – owies z trawą

Gmina Świątki – rzepak ozimy oraz chów
i hodowla owiec

Gmina Orzysz – kukurydza oraz chów i hodowla bydła mlecznego

 

Preparaty zaaplikowane doglebowo

Alginit - jest kopaliną powstałą miliony lat temu ze skamieniałych szczątków alg. Posiada znakomitą zdolność magazynowania wody, stanowi również bogate źródło cennych składników mineralnych, m.in. takich jak łatwo dostępny wapń (minimum 22%). Dzięki swoim właściwościom alginit poprawia strukturę gleby i stymuluje rozwój roślin. Dostarcza roślinom niezbędnych składników odżywczych i poprawia ich wzrost oraz plonowanie. Stwarza doskonałe warunki do rozwoju pożytecznych mikroorganizmów, które wzbogacają glebę i poprawiają jej żyzność. Współdziała z preparatami EmFarma i EmFarma Plus poprawiając przyrost masy roślin o 20-30% oraz średnio wzrost plonu o 8-10%. Ze względu na to że jest produktem pochodzenia naturalnego, nie zawiera żadnych szkodliwych substancji.

EmFarma Plus – jest nawozowym produktem mikrobiologicznym powstałym w naturalnym procesie fermentacji. Zawiera kompozycję żywych, pożytecznych mikroorganizmów, kwasów organicznych, witamin, oraz kompleksy minerałów i metabolitów. Preparat wpływa na aktywizację procesów próchnicznych, przyspiesza rozkład materii organicznej, poprawia proces kompostowania. Zwiększa zawartość próchnicy oraz uwilgotnienie profilu glebowego.

Kwasy humusowe ProBio Humus – organiczny środek poprawiający właściwości gleby. Stanowi naturalny biokondycjoner gleby o wysokiej zawartości kwasów humusowych. Wytworzony z borowiny. Nie ekstrahowany chemicznie. Preparat stymuluje aktywność pożytecznych mikroorganizmów, tworząc w glebie żywe środowisko sprzyjające rozwojowi roślin. Tworzy stabilne agregaty glebowe, poprawiając jej spulchnienie i przepuzczalność dla wody i powietrza. Dzięki temu korzenie roślin mają łatwiejszy dostęp do wody i składników odżywczych. Dostarcza glebie niezbędnych substancji organicznych, które są stopniowo uwalniane, odżywiając rośliny przez dłuższy czas.

 

Preparaty zaaplikowane w chowie i hodowli bydła mlecznego oraz owiec

ProBio Asekuracja – preparat przygotowany specjalnie do bioasekuracji pomieszczeń inwentarskich i towarzyszących. Powstaje w wyniku naturalnej fermentacji składników takich jak: rewitalizowana, niechlorowana woda, melasa z trzciny cukrowej, kompleks probiotycznych mikroorganizmów SCD EP 11, sól, ekstrakt tymianku (Thymus vulgaris L.). Preparat przywraca równowagę mikroflory środowiska, hamując rozwój patogenów. Wpływa przy tym pozytywnie na odporność i kondycję zwierząt hodowlanych i domowych. Zawartość tymianku wspomaga działanie aseptyczne, wprowadza przyjemny zapach.

Pro-Biotyk (em15) dla bydła, owiec i kóz – to specjalistyczny preparat, który ma na celu poprawę zdrowia i dobrostanu zwierząt gospodarskich. Jego działanie opiera się na unikalnej mieszance probiotyków, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową zwierząt. Preparat powstały w wyniku naturalnej fermentacji materiałów paszowych z udziałem szczepów probiotycznych. Stanowi uzupełniającą mieszankę paszową jako dodatek stosowany do wody lub paszy w chowie lub hodowli bydła, owiec i kóz. Probiotyki zawarte w preparacie zasiedlają układ pokarmowy zwierząt, odtwarzając naturalną równowagę mikrobiologiczną. Regularne podawanie ProBiotyku (em15) stymuluje układ immunologiczny zwierząt, zwiększając ich odporność na choroby. Dzięki lepszemu wykorzystaniu paszy i wzmocnionej odporności, zwierzęta szybciej rosną i osiągają lepsze wyniki produkcyjne.

Pro-Biotyk (em15) do zakiszania – to specjalistyczny preparat mikrobiologiczny, który znacząco poprawia jakość i wartość odżywczą kiszonek. Dzięki zawartym w nim pożytecznym mikroorganizmom, proces kiszenia przebiega sprawniej i efektywniej, co przekłada się na wiele korzyści dla zwierząt. Kiszonki zakiszane z użyciem probiotyku są bogatsze w łatwo przyswajalne składniki odżywcze, przez co zwierzęta karmione tak przygotowaną paszą mają lepsze wyniki produkcyjne, takie jak większe przyrosty masy ciała czy wyższa wydajność mleczna. Tak zakiszona kiszonka wzmacnia również układ odpornościowy zwierząt i poprawia dobrostan zwierząt, redukując upadki.

 

Przedmiot demonstracji

Użyte preparaty

Klasa gleby

Koniczyna inkarnatka ekologiczna

Obornik zaszczepiony mikroorganizmami

Alginit 1 t

40 l – EmFarma Plus

20 l – BroBio Humus

Klasa IVa

średnia

Bobik ekologiczny

Alginit 1 t

40 l – EmFarma Plus

20 l – BroBio Humus

Klasa IVa, IVb

lekka, średnia

Jęczmień ozimy konwencjonalny

40 l – EmFarma Plus

20 l – BroBio Humus

Klasa IV

średnia

Burak cukrowy konwencjonalny

Alginit 1 t

40 l – EmFarma Plus

20 l – BroBio Humus

Klasa IV

średnia

Samopsza ozima ekologiczna

Bydło opasowe

Alginit 1 t

40 l – EmFarma Plus

20 l – BroBio Humus

60 l – ProBio Asekuracja

30 l – Em15 dla bydła

Klasa IIIb, IV

ciężka

Owies z trawą ekologiczne

40 l – EmFarma Plus

20 l – BroBio Humus

Klasa III

lekka

Rzepak ozimy konwencjonalny

Alginit 1 t

40 l – EmFarma Plus

20 l – BroBio Humus

60 l – ProBio Asekuracja

30 l – Em15 dla bydła

Klasa IVa/IIIb

średnia

Orkisz ozimy konwencjonalny

40 l – EmFarma Plus

20 l – BroBio Humus

Klasa IVa, IVb

średnia

Kukurydza konwencjonalna

Bydło mleczne

Alginit 1 t

40 l – EmFarma Plus

20 l – BroBio Humus

60 l – ProBio Asekuracja

30 l – Em15 dla bydła

Klasa IV, V

średnia

Warzywa

Bydło mleczne

Alginit 1 t

40 l – EmFarma Plus

20 l – BroBio Humus

60 l – ProBio Asekuracja

30 l – Em15 dla bydła

Klasa IV

średnia

 

Na polach, na których prowadzono testy preparatów, a także na tych, które służyły jako porównanie, pobrano próbki gleby przed i po uprawie. Poziom żyznej warstwy gleby (próchnicy) zwiększył się, w niektórych przypadkach nawet o 24%, a ilość organicznej materii, która ją tworzy, wzrosła o podobny odsetek. Co więcej, na polach, gdzie nie stosowano dodatkowego nawożenia wapnem, ilość przyswajalnego wapnia w glebie wzrosła nawet do 60%. Wyniki badań potwierdzają, że zastosowane preparaty pozytywnie wpływają na glebę, poprawiając jej żyzność oraz zwiększając dostępność składników odżywczych dla roślin.

W przeprowadzonych badaniach na zwierzętach gospodarskich, rolnicy odnotowali istotne zmniejszenie częstości występowania biegunek po suplementacji preparatem ProBio Asekuracja. Ten obiecujący wynik sugeruje, że wprowadzenie do organizmu pożytecznych mikroorganizmów może korzystnie wpływać na skład i funkcjonowanie mikrobioty jelitowej, przyczyniając się do poprawy zdrowia zwierząt.

Wstępne wyniki przedstawionych badań wskazują na pozytywny wpływ stosowania preparatów mikrobiologicznych. Jest to dla nas sygnał, że obrany kierunek jest słuszny, zważywszy na fakt, że pełna ocena skuteczności takich produktów wymaga wieloletnich obserwacji, planujemy kontynuację demonstracji w gospodarstwach rolnych w 2025 roku.

W załącznikach prezentujemy szczegółowe wyniki analiz glebowych oraz protokoły badań przeprowadzonych w poszczególnych gospodarstwach.

Opracowanie: Paweł Urbanowicz