wmodr.pl

Wsparcie w zakresie przetwarzania lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury - II nabór wniosków

Wnioski o objęcie wsparciem można było składać do ARiMR za pośrednictwem PUE od 3 stycznia 2024 r. do 5 lutego 2024 r.

 

Komu mogło być udzielone wsparcie

Wsparcie skierowane było do rolników rybaków na zakładanie lub rozwój działalności w zakresie przetwarzania lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury na obszarach wiejskich, jeżeli:

  1. prowadzą lub rozpoczynają prowadzenie sprzedaży z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, w tym sprzedaży bezpośredniej oraz dostaw bezpośrednich;
  2. prowadzą lub rozpoczynają prowadzenie działalności w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD);
  3. prowadzą lub rozpoczynają prowadzenie działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MOL);
  4. podejmują działalność gospodarczą w zakresie przetwarzania produktów rolnych, rybołówstwa lub akwakultury i wytwarzania w wyniku tego procesu produktów rolnych objętych załącznikiem I do Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej lub produktów nierolnych;
  5. są producentem wina wyrabiającym wino wyłącznie z winogron pochodzących z upraw własnych winorośli, w skali mniejszej niż 100 hektolitrów w ciągu roku winiarskiego;
  6. są osobą fizyczną uprawnioną do chowu, hodowli lub połowu ryb,

Na co było udzielane wsparcie

Wsparcia udzielane było m.in. na:

  • budowę budynków i budowli wchodzących w skład gospodarstwa rolnego wnioskodawcy, które są wykorzystywane do przetwarzania, przechowywania, przygotowania do sprzedaży lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury;
  • budowę lub remont połączony z modernizacją infrastruktury i urządzeń do składowania i zagospodarowania odpadów, oczyszczalni ścieków, biogazowni, systemów fotowoltaicznych, słonecznych systemów grzewczych, instalacji odzysku ciepła, pomp ciepła, kotłów i pieców na biomasę, a także zastosowania czynników chłodniczych o zmniejszonym lub neutralnym oddziaływaniu na środowisko – o ile są związane z przetwarzaniem, przechowywaniem, przygotowaniem do sprzedaży lub wprowadzaniem do obrotu produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury przez wnioskodawcę;
  • zakup nowych maszyn i urządzeń do przetwarzania, przechowywania, przygotowania do sprzedaży lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury;
  • zakup nowych środków transportu spełniających wymagania techniczne oraz normy niskiej emisji spalin).

Ile wynosiła intensywność i wysokość wsparcia

Wsparcia udzielało się w formie refundacji poniesionych wydatków.

  • do 70% kosztów kwalifikowalnych – w przypadku osób fizycznych będących młodymi rolnikami (tj. osób, które urodziły się po dniu 31 grudnia 1983 r.)
  • do 60% kosztów kwalifikowalnych – w przypadku osób fizycznych niebędących młodymi rolnikami
  • do 50% kosztów kwalifikowalnych – w przypadku osób fizycznych będących rybakami.

Wsparcie było udzielane do wysokości limitu, który wynosi 500 000 zł na ostatecznego odbiorcę wsparcia w okresie trwania KPO.

Minimalna wielkość wsparcia na jedno przedsięwzięcie wynosiła 20 000 zł.

Jak długo może być realizowane przedsięwzięcie objęte wsparciem

Wsparciem mogły być objęte przedsięwzięcia, których realizacja trwa nie dłużej niż 12 miesięcy od dnia zawarcia umowy o objęcie przedsięwzięcia wsparciem i nie dłużej niż do dnia 31 października 2025 r.

Źródło: https://www.gov.pl/web/arimr
Opracowanie: Radosław Skudlarz