WMODR >> Aktualności >> Informacje >>

Podsumowanie seminarium terenowego nt. „Dobre praktyki rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich"

Data utworzenia: 03-07-2019 ; Data wydarzenia: 28-06-2019

Podsumowanie seminarium terenowego nt. „Dobre praktyki rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich"

W dniu 28 czerwca 2019 r. odbyło się seminarium terenowe nt. „Dobre praktyki rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich" organizowane przez Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie, którego uczestnikami byli rolnicy, domownicy, mieszkańcy obszarów wiejskich oraz pracownicy WMODR.

Celem seminarium było przekazanie i upowszechnianie  wiedzy nt. działania organizacji typu m. in. zagroda edukacyjna i stowarzyszenie oraz podzielenie się z uczestnikami praktyczną wiedzą pomocną przy planowaniu i realizacji projektów dotyczących rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich. Uczestnicy poznali podstawowe informacje, niezbędne każdej początkującej organizacji społecznej, do rozpoczęcia działalności.

Pierwszym miejscem, które odwiedziliśmy była Zagroda Edukacyjna „Ziołowy Dzbanek” i wioska tematyczna „Babia Dolina” w miejscowości Sąpy. Uczestnicy zostali zapoznani przez Pana Waldemara Nisiewicza – właściciela Zagrody z historią jej powstania oraz ofertą, z której można wybrać m. in.  warsztaty takie jak: ziołowy papier czerpany, ziołowe mydła, historia ziemniaka, dojenie krowy, decoupage, lalki motanki czy gliniane cudeńka. Na koniec wizyty zostaliśmy poczęstowani wodą z ziołami i miętą oraz ziołowymi babami upieczonymi przez właścicielkę Zagrody- Panią Ewę Nisiewicz.

Kolejnym miejscem, które odwiedziliśmy była miejscowość Aniołowo, w której działa Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Wsi „Aniołowo”. Uczestnicy zostali zapoznani z ofertą turystyczną Anielskiej wioski oraz ugoszczeni tradycyjnymi „anielskimi ruchańcami”, czyli racuchami, które ruszają się podczas smażenia, podczas gdy prezes stowarzyszenia Pani Halina Cieśla opowiedziała historię powstania Stowarzyszenia..

Ostatnim punktem seminarium było „Snails Garden” – rodzinna firma i gospodarstwo ekologiczne produkujące ślimaki w Krasinie. Pan Grzegorz Skalmowski opowiedział o swoim przedsięwzięciu oraz zdobytych nagrodach i wyróżnieniach. Podczas pobytu w obiekcie uczestnicy wzięli udział w degustacji potraw takich jak; „snajki”, czyli ślimaki śródziemnomorskie zawijane w boczek z parmezanem i zapiekane oraz łososia na bagietce z białym kawiorem. Uczestnicy obejrzeli, a niektórzy nawet dotknęli, prawie półkilogramowe ślimaki olbrzymie. Duże zainteresowanie wśród pań uczestniczących w wyjeździe wzbudziły również kosmetyki na bazie śluzu ze ślimaka.

Wszystkim osobom związanym z obiektami, które odwiedziliśmy oraz uczestnikom seminarium serdecznie dziękujemy.

Opracowanie: Aleksandra Szwacka-Skiendziul