wmodr.pl

WMODR >> Aktualności >> Informacje >>

Dobre praktyki i przedsiębiorcze inicjatywy na wsi – inspirujący wyjazd studyjny na Podlasie

Data utworzenia: 01-07-2025 ; Data wydarzenia: 24-06-2025

Dobre praktyki i przedsiębiorcze inicjatywy na wsi – inspirujący wyjazd studyjny na Podlasie

W dniach 24–25 czerwca 2025 roku Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie zrealizował, we współpracy z Kulinarnym Biurem Podróży Warming, dwudniowy wyjazd studyjny pn. „Dobre praktyki i przedsiębiorcze inicjatywy w dywersyfikacji dochodów na obszarach wiejskich”. Operacja była finansowana w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich + na rok 2025.

Celem wyjazdu było pokazanie konkretnych działań, które skutecznie zwiększają rentowność gospodarstw wiejskich poprzez przetwórstwo rolne, turystykę wiejską oraz działalność edukacyjną i promocyjną. Wydarzenie miało również na celu integrację środowisk wiejskich oraz zainspirowanie uczestników do podejmowania działań wzmacniających rentowność i wielofunkcyjność gospodarstw. W trakcie wyjazdu uczestnicy odwiedzili szereg gospodarstw na terenie województwa podlaskiego, prezentujących różnorodne formy działalności okołorolniczej.  W programie znalazły się wizyty w lokalnych manufakturach, serowarniach oraz gospodarstwach zajmujących się przetwórstwem ziół, owoców, warzyw i zbóż.

Pierwszy dzień wyjazdu obejmował m.in. wizytę w gospodarstwie specjalizującym się w produkcji serów krowich, kozich i owczych, spotkanie z zielarzem i producentem ziołowych przetworów w Krainie Otwartych Okiennic, a także odwiedziny w gospodarstwie produkującym pomidory. Uczestnicy wzięli także udział w warsztacie zielarskim oraz wieczornym ognisku z muzyką i opowieściami ludowymi. Drugi dzień koncentrował się na odwiedzinach gospodarstw zajmujących się przetwórstwem zbóż oraz produkcją ekologicznej żywności, w tym liofilizowanych warzyw i owoców. Ostatnim punktem programu była wizyta w gospodarstwie agroturystycznym, gdzie odbyła się m.in. prezentacja oraz degustacja lokalnych serów.

Wyjazd potwierdził, że lokalne inicjatywy, oparte na tradycji i jakości, mogą być źródłem sukcesu gospodarczego i społecznego na wsi. Mam nadzieję, że operacja była ważnym impulsem do dalszego wspierania współpracy, innowacyjności oraz promocji dziedzictwa kulinarnego i kulturowego w regionie.

Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie składa serdeczne podziękowania wszystkim uczestnikom wyjazdu za zaangażowanie, otwartość na nowe doświadczenia oraz aktywny udział we wszystkich punktach programu. Państwa obecność i wkład w wymianę wiedzy miały kluczowe znaczenie dla sukcesu całego przedsięwzięcia.

Źródło: WMODR
Opracowanie: Marta Dudek