wmodr.pl

WMODR >> Aktualności >> Informacje >>

Konkurs "Pszczelarz Roku 2025" – rusza nowa edycja

Data utworzenia: 27-05-2025

Konkurs "Pszczelarz Roku 2025" – rusza nowa edycja

Z przyjemnością informujemy o starcie kolejnej edycji ogólnopolskiego konkursu "Pszczelarz Roku 2025"! Serdecznie zapraszamy wszystkich pszczelarzy do udziału w tym prestiżowym wydarzeniu.

Organizatorem konkursu jest Fundacja Akademia Pszczelarstwa i Zrównoważonego Rozwoju.

Cele Konkursu:

Konkurs ma na celu:

  • Upowszechnianie wiedzy o polskim pszczelarstwie i promowanie dobrych praktyk.
  • Promowanie pszczelarstwa i polskich miodów pszczelich.
  • Integrowanie środowiska hodowców pszczół.
  • Upowszechnianie wiedzy na temat znaczenia pszczelarstwa dla bioróżnorodności i zrównoważonego rozwoju, a także znaczenia bioróżnorodności dla pszczelarstwa.
  • Wyłonienie najlepszego pszczelarza za rok 2025.
  • Upowszechnianie zasad Społecznej Odpowiedzialności Biznesu (CSR).
  • Upowszechnianie wiedzy na temat korzyści płynących ze współpracy pszczelarzy z rolnikami.

Terminarz XI Edycji Konkursu:

  • Przyjmowanie zgłoszeń wraz z ankietą: do 18 sierpnia 2025 r.
  • Przyjmowanie próbek miodów: do 15 września 2025 r.
  • Wizytacje pasiek: od 11 lipca do 21 września 2025 r.
  • Analiza i badanie próbek miodu: od 1 września do 30 września 2025 r.
  • Zwołanie kapituły konkursowej, rozstrzygnięcie, opracowanie wydawnictwa i przygotowanie Gali: do 3 października 2025 r.
  • Konferencja i ogłoszenie wyników Konkursu: 16 października 2025 r.

Warunki uczestnictwa:

Konkurs skierowany jest do pszczelarzy z całej Polski. Uczestnikami mogą być osoby fizyczne, organizacje formalne i nieformalne, firmy oraz spółdzielnie.

Kandydatów do konkursu mogą zgłaszać regionalne związki pszczelarskie, organizacje pszczelarzy, Ośrodki Doradztwa Rolniczego oraz inne organizacje działające w obszarze pszczelarstwa i rolnictwa.

Udział w konkursie jest bezpłatny.

Kategorie konkursowe:

Pszczelarze mogą zgłaszać się w jednej z czterech kategorii:

  1. pszczelarstwo towarowe
  2. pszczelarstwo hobbystyczne
  3. pszczelarstwo miejskie
  4. pszczelarz współpracujący z rolnikiem (o nagrodę w tej kategorii ubiega się pszczelarz wraz z rolnikiem)

Próbki miodu:

Zgłoszenie do konkursu wiąże się z przesłaniem do oceny próbek miodu z sezonu 2025. Przesłane miody mogą należeć do następujących kategorii:

  1. miód pszczeli wielokwiatowy
  2. miód pszczeli odmianowy (ze wskazaniem odmiany)
  3. miód spadziowy lub nektarowo-spadziowy

Każdy pszczelarz może zgłosić 3 rodzaje miodu, spośród których jeden zostanie poddany ocenie organoleptycznej i fizykochemicznej. Należy dostarczyć po co najmniej 250 g miodu z każdej próbki, a próbka do oceny laboratoryjnej powinna zawierać co najmniej 400 g miodu. Próbki muszą być przesłane w odpowiednich opakowaniach (szklanych lub plastikowych dopuszczonych do kontaktu z żywnością), zabezpieczonych na czas transportu, z etykietą identyfikującą miód i pszczelarza.

Zgłoszenia:

Warunkiem uczestnictwa jest dostarczenie wypełnionej aktualnej Ankiety zgłoszeniowej, którą można pobrać ze strony Fundacji: www.akademiapszczelarstwa.edu.pl/pszczelarz-roku (w zakładce Pszczelarz-Roku).

Zgłoszenia wraz z ankietą oraz próbki miodów należy przesłać na adres biura Organizatora:

Fundacja Akademia Pszczelarstwa i Zrównoważonego Rozwoju ul. Wojska Polskiego 29A 87-840 Lubień Kujawski

Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie również może zgłaszać uczestników konkursu. Wypełnioną kartę zgłoszenia (dostępną na stronie www.w-modr.pl) prosimy przesyłać na adres:

Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie ul. Jagiellońska 91, 10-356 Olsztyn z dopiskiem "Pszczelarz Roku 2025"

lub pocztą elektroniczną na adres: j.michalczuk@w-modr.pl

Komisja konkursowa zastrzega sobie prawo do odrzucenia zgłoszeń, które wpłyną po terminach określonych w harmonogramie.

Kryteria oceny:

Oceną produktów konkursowych czuwać będzie Kapituła konkursu, składająca się z przedstawicieli organizatora, Patronów Honorowych, Partnerów Konkursu oraz Współorganizatorów.

Kapituła będzie brała pod uwagę:

  • Informacje zawarte w nadesłanych ankietach i materiałach (maksymalnie 50 punktów). Kapituła zastrzega sobie prawo do wizytacji pasiek lub rozmowy z kandydatem.
  • Ocenę miodu:
    • parametry fizykochemiczne miodu (maksymalnie 20 punktów) – próbki niespełniające wymagań Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 3 października 2003 roku nie będą oceniane dalej;
    • parametry organoleptyczne (smak, zapach, konsystencja, barwa, sposób krystalizacji) (maksymalnie 20 punktów).

Ocena miodu będzie przeprowadzona w oparciu o wspomniane Rozporządzenie, dostępne na stronie Fundacji: www.akademiapszczelarstwa.edu.pl.

Nagrody w konkursie:

Dla uczestników konkursu przewidziane są:

  • Dyplomy za pierwsze trzy miejsca w każdej z kategorii.
  • Dyplom Grand Prix Konkursu oraz statuetka Pszczelarza Roku i odznaka Grand Prix Pszczelarz Roku.

Zdobywca Grand Prix Konkursu otrzymuje tytuł PSZCZELARZ ROKU 2025. Zwycięzca Grand Prix wyłaniany jest spośród zdobywców I miejsca z czterech kategorii konkursowych. Pszczelarz Roku może ponownie wziąć udział w konkursie po upływie 5 lat.

Zdobywca Grand Prix otrzymuje prawo do bezterminowego używania tytułu Pszczelarz Roku 2025.

Informacja o zwycięzcach zostanie zamieszczona na stronie internetowej Organizatora Konkursu oraz w Wydawnictwie "Pszczelarz Roku".

Postanowienia dodatkowe:

Organizator nie zwraca uczestnikom kosztów związanych z ich udziałem w Konkursie. Odpowiedzialność za naruszenie praw osób trzecich do miodu nadesłanego na Konkurs w całości obciąża Uczestnika Konkursu. Uczestnikowi Konkursu nie należy się wynagrodzenie z tytułu wykorzystania jego próbki miodu przez Organizatora. Nadesłane próbki miodów nie będą zwracane uczestnikom konkursu.

Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółowym regulaminem konkursu na stronie Fundacji Akademia Pszczelarstwa i Zrównoważonego Rozwoju.

Zapraszamy do udziału.

Źródło: https://akademiapszczelarstwa.edu.pl/pszczelarz-roku
Opracowanie: dr Jarosław Michalczuk