wmodr.pl

WMODR >> Aktualności >> Informacje >>

Tradition And Quality – nowy system jakości żywności

Data utworzenia: 14-04-2025

11 kwietnia 2025 r. minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski podpisał decyzję uznającą system TAQ - Tradition And Quality za krajowy system jakości żywności. 

System został opracowany przez Stowarzyszenie Polska Tradycja Smaku.

Podczas uroczystego spotkania, sekretarz stanu Stefan Krajewski wręczył decyzję na ręce prezesa Zarządu Stowarzyszenia Adama Filipczuka oraz członka Stowarzyszenia, prezesa Zarządu Zakładu Mięsnego "Mościbrody” oraz Zakładów Drobiarskich Stasin Krzysztofa Borkowskiego.

TAQ - Tradition And Quality to dobrowolny program, który wprowadza rozwiązania ukierunkowane na podnoszenie jakości mięsa wieprzowego i wędlin wprowadzonych do obrotu na rynku krajowym. System ten określa szczegółowe wymagania dotyczące chowu zwierząt, żywienia, dobrostanu oraz przetwórstwa mięsa. Produkty objęte tym systemem są odpowiednio oznakowane, co ułatwi ich identyfikację na rynku oraz pozwoli na korzystanie z dodatkowych środków na działania informacyjno-promocyjne.

Źródło: MRiRW
Opracowanie: Rodian Pawłowski