Warmińsko-Mazurski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w związku z zaistniałą na południu i zachodzie Polski sytuacją powodziową i wprowadzonym stanem klęski żywiołowej, informuje, że artykuły rolno-spożywcze pochodzące z terenów objętych powodzią mogą być wprowadzane do obrotu, o ile nie uległy zalaniu zarówno u producenta, jak i w magazynach np. w hurtowniach, a sposób ich przechowywania w czasie klęski żywiołowej był właściwy.
W trosce o interes konsumentów i producentów żywności Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych prowadzi działania mające na celu niedopuszczenie wystąpienia nieuczciwych praktyk związanych z wprowadzaniem do obrotu artykułów rolno-spożywczych mających kontakt z wodą powodziową.
Jednoczesnie informujemy, iż Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych uruchomiła dyżur ekspercki pod adresem: alarm@ijhars.gov.pl, który przeznaczono dla konsumenta, przedsiębiorcy, rolnika oraz organizacji humanitarnych w celu kierowania wszelkich zapytań dotyczących jakości handlowej, trwałości produktów spożywczych czy składu żywności. Działanie to ma zapewnić ochronę i podtrzymać dobrą markę żywności polskiego pochodzenia w zaistniałej sytuacji kryzysowej.