wmodr.pl

WMODR >> Aktualności >> Informacje >>

Konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich "Bitwa Regionów" w województwie warmińsko-mazurskim rozstrzygnięty

Data utworzenia: 24-10-2022 ; Data wydarzenia: 22-10-2022

W minioną sobotę, tj. 22 października 2022 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie pod patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryka Kowalczyka odbył się II etap Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich w województwie warmińsko-mazurskim.

Uroczystego otwarcia dokonała Pani Natalia Latocha - Zastępca Dyrektora Departamentu Oświaty i Polityki Społecznej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Pan Zbigniew Babalski - Poseł na Sejm RP odczytał list gratulacyjny dla KGW od Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wśród zaproszonych gości byli również Pani Bogusława Orzechowska - Senator RP, Pan Zbigniew Ziejewski - Poseł na Sejm RP, Prezesi i Dyrektorzy instytucji rolniczych i samorządowych, a także samorządowcy.

W kulinarne szranki stanęło 10 Kół Gospodyń Wiejskich, które zwyciężyły w eliminacjach powiatowych:

  1. Koło Gospodyń Wiejskich w Mszanowie – Zupa grzybowa z Mszanowa (powiat nowomiejski)
  2. Koło Gospodyń Wiejskich w Nowym Monasterzysku – Baba ziemniaczana z sosem grzybowym (powiat elbląski)
  3. Koło Gospodyń Wiejskich w Juchnajciach – Kartacze z gęsiną w rosole z gęsiny (powiat gołdapski)
  4. Koło Gospodyń Wiejskich w Miłkach – Zupa Wędkarza (powiat giżycki)
  5. Koło Gospodyń Wiejskich w Bartołtach Wielkich – Węgorz w sosie koperkowym (powiat olsztyński)
  6. Koło Gospodyń Wiejskich w Bałoszycach – Karmuszka z chlebkiem (powiat iławski)
  7. Koło Gospodyń Wiejskich “Makówka” Piecki – Farszynki mazurskie (powiat mrągowski)
  8. Koło Gospodyń Wiejskich w Pietrzwałdzie – Mazurska zupa klopsowa (powiat ostródzki)
  9. Koło Gospodyń Wiejskich w Liskach – Gęsi pipek (powiat piski)
  10. Koło Gospodyń Wiejskich “Róże z Niedźwiedzkich” – Żurek biały po mazursku (powiat olecki).

Potrawy konkursowe oceniała Komisja Konkursowa w składzie:

  • Marcin Zakrzewski - przewodniczący Komisji - Szef Kuchni w Ośrodku wczasowym Wyspa Brzozowa w Kretowinach,
  • Agnieszka Maruszak - przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
  • Jacek Pawlik - Zastępca Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa OT w Olsztynie,
  • Mieczysław Włos - Zastępca Dyrektora Warmińsko-Mazurskiego OR Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Wyniki półfinału Konkursu w województwie warmińsko-mazurskim:

I miejsce - KGW w Pietrzwałdzie za mazurską zupę klopsową

II miejsce - KGW w Juchnajciach za kartacze z gęsiną w rosole z gęsiny

III miejsce - KGW w Nowym Monasterzysku za babę ziemniaczaną z sosem grzybowym

Wyróżnienie - KGW w Bartołtach Wielkich za węgorza w sosie koperkowym

Laureat I miejsca będzie reprezentować województwo warmińsko-mazurskie w Finale Ogólnopolskim. Ranking Kół Gospodyń Wiejskich, które zostały zakwalifikowane do ostatniego III etapu można śledzić na stronie konkursu.

Podczas wydarzenia odbyła się debata na temat działalności na rzecz Kół Gospodyń Wiejskich z udziałem zaproszonych partnerów:

  • Henryk Żuchowski – Dyrektor Oddziału Regionalnego Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Olsztynie,
  • Łukasz Bartkowski – Zastępca Dyrektora Warmińsko-Mazurskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa,
  • Sonia Solarz-Taciak – Zastępca Dyrektora Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie,
  • Andrzej Szczapa – Kierownik Wydziału Rynków Rolnych Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Olsztynie.

Organizatorami konkursu są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Instytucje współpracujące: Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

Źródło: KOWR OT Olsztyn
Opracowanie: Marta Bieciuk