WMODR >> Aktualności >> Informacje >>

"Rozmawiamy o rolnictwie" odc. 76 - Inkubator przetwórczy szansą dla producentów rolnych

Data utworzenia: 24-11-2021

"Rozmawiamy o rolnictwie" odc. 76 - Inkubator przetwórczy szansą dla producentów rolnych

Lokalne inkubatory przetwórcze odgrywają ważną rolę przy udostępnianiu konsumentom produktów żywnościowych bezpośrednio od rolników i małych producentów, poprzez umożliwianie przetwórstwa żywności w pomieszczeniach spełniających wszystkie normy bezpieczeństwa. Konsumenci poszukują coraz częściej możliwości zakupu żywności bezpośrednio od rolnika.

Zjawisko to jest wypadkową wzrostu świadomości klientów związaną z globalnym trendem zdrowego stylu życia, poszukiwania żywności wiadomego pochodzenia – z pola do stołu, w miejscu jej wytworzenia. Produkty lokalne wygrywają z konkurencją ze względu na swą autentyczność i tradycyjne pochodzenie, które z reguły związane jest z historią regionu.

Inkubatory kuchenne oferują małym przetwórcom szereg korzyści, od zaplecza technicznego po opiekę prawną, tak aby mogli z powodzeniem przetwarzać swoje produkty w dobrze wyposażonych i przygotowanych do tego celu, zgodnie z obowiązującymi przepisami, pomieszczeniach. Pozwala to drobnym przetwórcom spełniać wszelkie wymogi sanitarne nie inwestując własnych środków w urządzenia gastronomiczne, dzięki temu znacząco obniżą koszty wytworzenia swoich produktów.

O zasadach funkcjonowania inkubatorów i zapotrzebowaniu na takie inwestycje rozmawiamy z Radosławem Skudlarzem, Specjalistą ds. agroturystyki, produktów lokalnych i regionalnych oraz krótkich łańcuchów dostaw żywności, Izabelą Mikułą – właścicielką inkubatora i Agatą Niebrzydowską - właścicielką gospodarstwa ekologicznego.

ZAPRASZAMY!

Opracowanie: Paulina Karaszkiewicz